Det säger Gamleby biografförenings ordförande Hans Ålund, apropå priset. Han representerar biografföreningen tillsammans med sekreteraren Stig Forslund.

Från Ankarsrums hembygdsförening möter oss sekreteraren Donald Öfverberg, som dukat upp med kaffe och bullar i hembygdsmuseet Aktiveum dagen till ära.

Det är förstås en glad men också smått överraskad trio vi sammanstrålar med.

– Vi hade inte alls väntat oss detta, säger Hans Ålund och Stig Forslund.

– Men vi är utan tvekan väl värda priset, säger Donald Öfverberg med eftertryck.

I våras arrangerade de båda föreningarna, med gemensamma krafter, en filmfestival i Gamleby som pågick i dagarna tre.

Ett initiativ som nu alltså förärat dem Västerviks-Tidningens kulturpris.

Tanken är att det ska bli en fortsättning även 2016. Men då utan hembygdsföreningens hjälp.

– Vi har som förening beslutat att inte vara medarrangörer vid nästa års filmfestival. Men vi uppmuntrar och applåderar medlemmarna i biografföreningen för att de fortsätter, säger Donald Öfverberg som faktiskt var den som kläckte idén till filmfestivalen från allra första början.

Samtidigt låter han förstå att han nog gärna personligen engagerar sig även i festival nummer två.

– Men det beror förstås på vad jag blir tillfrågad om att göra, säger han lite skämtsamt.

Idén föddes i samband med att Donald deltog i en evenemangsutvecklingskurs 2014.

I bakgrunden låg minnena från hembygdsföreningens visning av Agneta Ulfsäter Troells dokumentär ”Med fötterna på jorden” (från 2011) och skvalpade.

– Vår förening fick ju visningsrätten till filmen, som handlar om Aldor och Gunn Johansson som var de sista brukarna av kulturlandskapet i Stormandebo by utanför Ankarsrum, där även familjen Troell/Ulfsäter bor sommartid.

Intresset för filmen, och även för Agnetas två efterkommande filmer ”Det var en gång en morfar” och ”Västervik i takt med tiden”, var jättestort.

Så varför inte arrangera en filmfestival?, tänkte Donald. Efter att ha gjort ett besök på Tjust Bio i Gamleby tyckte han sig ha hittat den perfekta lokalen för ett dylikt arrangemang.

Medlemmarna i Gamleby biografförening var inte svårövertalade. Tvärtom. Klart att man skulle arrangera en festival!

Västerviksbördiga Agneta Ulfsäter Troell (författare och filmare) stöttade arrangemanget och bidrog med sitt stora kontaktnät i Filmsverige.

– Utan hennes hjälp hade vi nog inte kunnat föra projektet i hamn. Åtminstone hade det inte blivit av samma kaliber.

"Kvalitativa kulturevenemang är lika eftertraktade på landsbygden som i storstaden". Så löd arrangörernas devis.

Filmfestivalen skulle ge besökarna möjlighet att se god film. Den skulle också fungera som en mötesplats för filmskapare och publik.

Amatörer och professionella, lokala förmågor såväl som nationellt och även internationellt kända filmare fanns på plats för att visa sina verk för en intresserad publik.

Det blev en lyckad första festival ur många aspekter. Dock blev inte publiktillströmningen så stor som ni hade hoppats på.

Kommer ni att göra något annorlunda 2016?

– Konceptet blir detsamma. Vi ska visa film av både framstående svenska filmare och lokala talanger. Men vi minskar ner antalet dagar från tre till två. Vi har också pratat om att kanske sälja enstaka biljetter i stället för dagspass som sist.

– För övrigt har vi just börjat se oss om efter sponsorer. Hur påkostad festivalen kommer att bli beror helt och hållet på hur mycket pengar vi lyckas få ihop, betonar Stig Forslund och Hans Ålund.

Priset delas ut i anslutning till Bokens afton på Västerviks teater och konferens den 4 november.