Det blir punk. Det blir synt. Och det blir rock. Helt i nostalgins tecken.

Artisterna som uppträder har blivit äldre. Det är ofrånkomligt. Men musiken är densamma...

Allt började med Niklas Wrångbergs stora projekt att inventera de lokala banden som var verksamma i Västerviks kommun mellan åren 1974 och 1992. Resultatet blev boken ”Håll käft! De lokala banden som gjorde sig hörda 1974–1992”.

Artikelbild

Möts igen. Blue Eyes återförenas på tisdag.

Boken utkom 2013. Samma år, i december, arrangerades en rockgala apropå boksläppet. Galan fick kort och gott heta Håll käft! Flera av de band som blivit omnända i boken återförenades för en spelning på Stadshotellet i Västervik.

– Jag hade egentligen tänkt att bara be ett av banden spela i samband med boksläppet. Jag tänkte mig en mindre tillställning, kanske på Musikbiblioteket. Men intresset för att återförenas och spela gamla låtar visade sig vara makalöst stort, säger Niklas.

Planerna vidgades och arrangemanget stöptes om. Stadshotellet bokades.

– Jag tänkte i mitt stilla sinne att det kanske var att ta i. Jag kunde inte drömma om att det skulle bli fullsatt och att en del till och med skulle bli tvungna att vända i dörren.

Artikelbild

| Syntduo. Västerviks svar på Art of Noise eller Adolphson-Falk?

Det måste helt enkelt bli en repris. Och nu är vi där. Tisdag kväll, den 7 juli, brakar alltsammans loss på Fiskaretorget i Västervik.

Bara på "Håll käfts!" Facebooksida har hittills 700 personer låtit hälsa att de har för avsikt att dyka upp. Så om vädrets makter vill väl kan vi alltså gissa oss till att det blir både trångt och svettigt i Västerviks stadskärna denna kväll.

Artikelbild

Totalt kommer nio band att spela. Det blir musik nonstop under åtta timmar.

– Det enda krav jag ställt på dem som medverkar är att de ska spela samma låtar som de gjorde när de var aktiva, egenskrivna eller covers. Liksom att det är originalmedlemmarna som spelar.

Artikelbild

| Laddad. Initiativtagaren Niklas Wrångberg är laddad för andra upplagan av rockgalan Håll käft!

Ett av banden är Blue Eyes som var aktiva sent 70-tal och tidigt 80-tal.

– Det var ju mest killar som spelade i band då men det här var ett renodlat tjejband, vilket var originellt.

– De var 16-17 år då det begav sig. Nu är de 50 plus.

Vad står egentligen namnet "Håll käft!" för?

– Rubriken har en dubbel betydelse. De flesta var i tonåren när de bildade band och bad allt som oftast föräldrar, lärare och andra vuxna auktoriteter att hålla käft. På samma sätt sa de vuxna håll käft till de uppkäftiga skräniga ungdomarna.

Hur kommer det sig att intresset för att återuppliva och återuppleva gamla band är så stort tror du?

– Det ligger i tiden på något vis. Min generation och även de som är något äldre än jag är helt rätt målgrupp för en sådan här satsning. Vi konsumerade musik på ett annat sätt än vad unga gör i dag. Man spelade i band och gick och lyssnade på andra band i närområdet. Vi köpte fysiska skivor. Det var en annan musikkultur.

– Det är mycket nostalgi i detta. Dessutom tror jag att många, såväl de som lyssnade på musiken och de som spelade i banden, ser detta som en möjlighet att återknyta kontakter.