Det var i höstas som Johan Sandell från Gamleby sökte till Stockholms konstsalong som hålls i Lavalhallen i Nacka med start 30 mars. Av 550 sökande antogs 80 konstnärer och Johan Sandell från Gamleby är en av dem.

– Förra året deltog jag i en jurybedömd utställning i Romele konsthall i Skåne. Efter det höll jag utkik och hittade den här. Jag skickade in några motiv och blev antagen.

Johan Sandell kommer att ta med nio akvareller till Stockholm, två av dem är "Kvarnen i Gusum" och "Tyska kyrkan i Stockholm".

Artikelbild

| "Tyska kyrkan i Stockholm" av Johan Sandell.

Vad är det som får dig att sätta i gång med ett nytt verk?

– Jag är ute och rör på mig mycket och när jag ser ett utmanande och spännande ljus eller en spegling – då vill jag måla. Men det kan ta lång tid innan jag börjar. Det är ofta jag går till platsen flera gånger. Jag liksom bygger upp motivet i mitt huvud.

En målning kan ta en månad eller mer att färdigställa.

– Eftersom jag bara målar på helgerna har jag inte så mycket tid. Sedan är akvarellen lite speciell eftersom färgerna flyter och rör sig.

En stor inspiration för Johan Sandell är konstnären Erling Johansson (1931-2017).

– Hans konst har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag går ofta tillbaka till hans böcker.

Vad arbetar du med just nu?

– Ett motiv med motljus genom en fontän i Köpenhamn. Det är en riktig utmaning.

Johan Sandell har ställt ut i Västerviks kommun vid ett flertal tillfällen. Förutom att måla akvareller pendlar han till Köpenhamn där han arbetar med IT-support.