I somras hade konstnären och författaren Åsa Jägerhorn utförsäljning i sin ateljé på Strömsgatan i Västervik.

Hon reade ut sina målningar för att ge plats åt nya.

Sommaren 2014 skulle ägnas åt att måla, något hon riktigt längtat efter att få göra.

Artikelbild

Måleri. Åsa Jägerhorn visar måleri från Kroatien och Tjust.

– Jag har haft så mycket med andra arbeten de senaste åren att jag inte har hunnit måla så mycket som jag egentligen vill, förklarar hon.

Dels jobbade hon under flera år med boken om Tjust-konstnären Kallstenius ("Gottfrid Kallstenius – i tusen tallars skugga"), dels har hon regelbundet skrivit om kultur och lokalhistoria för Vimmerby Tidning. Dessutom lade hon 18 månaders arbete på filmen "Västervik – i takt med tiden" som hon gjorde tillsammans med sin gamla skolkamrat Agneta Ulfsäter Troell. Filmen hade efterlängtad premiär i våras.

Sommaren 2014 var det alltså dags att ge sig hän åt måleriet igen, tyckte Åsa.

Tanken var att hon skulle bege sig ut i Tjusts skärgård för att njuta av naturen och för att måla. Men den där utförsäljningen i juli månad gick så bra att hon kom på andra tankar.

– Jag såg en annons i tidningen om en bussresa till Kroatien. Avresedatum var två veckor efter att utförsäljningen var avslutad.

Så kom det sig alltså att hon tillbringade två veckor av september månad i Kroatien, vid Medelhavet.

På lördag är det vernissage för Åsas nya utställning som fått rubriken "Ta mig till havet". Utställningen består av ett 30-tal akvarell- och akrylmålningar. Motiven är hämtade både från Tjusts skärgård (exempelvis från Händelöp och Flatvarp) och från Istrien, Kroatien.