Rey är dotter till Han Solo och Leia, den avhoppade stormtroopern Finn blir jedi-riddare och Luke Skywalker kommer att dö.

Allt detta var jag övertygad om för två år sedan, när jag skälvande av förväntan och farhågor bänkade mig för att se ”Star Wars: the Force awakens”. Jag hade detaljgranskat varenda trailer och adderat mina nya rön till den rika kunskapsbank jag byggt upp under 38 års intensivt närstudium av George Lucas rymdsaga. Jag var säker på min sak. Jag hade fullständigt fel.

Det är nu så det är att vara ett Star Wars-fan. Man väntar och spekulerar. Sedan Darth Vader avslöjade att han var Lukes far har det funnits gåtor att grunna på.

Artikelbild

Den sista jedin? Daisy Ridley är tillbaka i rollen som Rey, den unga kvinnan med gåtfull bakgrund som har huvudrollen i den nya Star Wars-filmerna.

Varje episod har två faser: först ett antal år, eller till och med decennier, av teorier och fantasier om vad som ska hända, och sedan två timmars känslomässig berg-och-dalbana när besannade profetior kolliderar med överraskande kallduschar.

Varför är nu detta så viktigt? Varför blir vi så engagerade?

Carrie Fisher slår huvudet på spiken i en bakom-kulisserna-film: ”Det handlar om släktband. Det är vad som gör det så starkt.”

Just så är det. Star Wars handlar inte om krig i rymden. Det handlar om sådant som fångat människors intresse i alla tider: försvunna fäder, bortadopterade barn och mödrar som sörjer förlorade söner.

Artikelbild

Sista rollen. Carrie Fisher som spelar Prinsessan Leia hann avsluta sina scener innan hon dog för ett knappt år sedan. "Star Wars: the last jedi" (premiär 13 december) blev hennes sista film.

13 december är det premiär för den åttonde episoden: ”Star Wars: the last jedi”. Carrie Fisher, som dog i december 2016, spelar där prinsessan Leia för sista gången.

I den nya filmen är Leia i samma situation som alla mammor som sett sina söner ansluta sig till IS eller andra ondskefulla rörelser. Hennes son, Kylo Ren, är en sårbar och labil yngling som gått över till den mörka sidan. Imperiet, som vi trodde besegrades i ”Jedins återkomst” (1983), har återuppstått – precis som nazismen återuppstår här hemma i verkligheten.

Men Luke Skywalker lever, och den unga, gåtfulla kvinnan Rey har sökt upp honom för att lära sig mer om Kraften.

Så vad kommer att hända i "The last jedi"?

Tidningen The Guardian basunerade i somras ut att "Luke Skywalker går över till den mörka sidan". Då hade första trailern satt fart på spekulationerna. I den hörs Luke säga "Jag vet bara en sak med säkerhet: det är dags för jediriddarna att upphöra".

Men något sådant förräderi tror inte jag på. Inte tror jag att han ska dö i den här episoden heller. Jag vet bara en sak med säkerhet: att jag bör lyssna på vad Luke Skywalker säger i den andra trailern: "Det här kommer inte att gå som du tror".

Fredrik Kylberg filmspanar varannan vecka. Mejla gärna till fredrik.kylberg@ostgotamedia.se