Vilken fullträff att låta två av Sveriges absolut bästa kvinnliga komiker spela tillsammans i "Enkelstöten", Tv4:s nyversion av den gamla 80-talsserien som bygger på Tomas Arvidsson deckare. Lotta Tejle och Sissela Kyle är helt oemotståndliga i rollerna som de respektabla helylleväninnorna läraren Jenny och läkaren Cecilia, som bestämmer sig för att försöka begå det perfekta rånet. Kemin och tajmingen dem emellan av underbar. Så härligt med två medelålders kvinnor som får blomma ut och spela hela registret från femmes fatales till kyligt kalkylerande kuppmakare. Men framför allt är de ju fantastiskt roliga.

I en tid när tv-tablåerna är fyllda av kriminalserier som tycks tävla i brutala mord och isande ondska är det väldigt skönt med en deckare som vilar på humor och värme. Hela produktionen andas gemyt – allt ifrån korsstygnsbroderierna i vinjett- och eftertexter till mysfarbrorn nummer ett, Tomas von Brömssen, i rollen som Cecilias godmodige make.

På fredag är det dags för en av årets höjdpunkter, julkalendern. Ja, jag vet att jag inte precis tillhör målgruppen... Men jag uppskattar att SVT sedan många år verkligen satsar på traditionen att bjuda den unga generationen (och alla andra med barnasinnet kvar) på välgjorda och genomarbetade historier under advent. Det är inte enkelt att få flyt och snurr på en berättelse som styckas upp i 24 kort avsnitt, men den finns många lyckade exempel genom åren – "Mysteriet på Greveholm", "Barna Hedenhös uppfinner julen" och fjolårets "Selmas jul" – för att nämna några. Årets upplaga, "Jakten på tidskristallen", är ett hisnande äventyr där de tre barnen Asrin (som spelas av Monna Orraryd från Norrköping), Max och Lima ska försöka rädda världen genom att ta sig till universums mittpunkt för att förhindra att tiden stannar. Men sig har de den snurriga professorn Siv Styregaard, suveränt gestaltad av evigt unga Eva Rydberg. Jag har förhandstittat på de första fem avsnitten och ska absolut fortsätta att följa barnens äventyr till frukost under december. Inte minst för att få se sorgligt bortgångne Rikard Wolff i det som blev hans sista roll.

Artikelbild

| Par i brott. Lotta Tejle och Sissela Kyle som de otippade bankrånarna i deckarkomedin "Enkelstöten".

Hurra!

"Fallet Kevin". Så rättvist och välförtjänt att årets största, bästa och värsta tv-upplevelse tilldelades Stora journalistpriset för Årets avslöjande.

Äntligen!

"På spåret". Nästa vecka är det dags igen för riktigt fredagsmys när Sveriges absolut bästa underhållningsprogram är tillbaka. I säsongspremiären möter fjolårsfinalisterna Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind författaren Denise Rudberg och skidåkaren Johan Olsson. SVT 8/12 kl 20.

Artikelbild

| Eva Rydberg. Snurrig professor i årets julkalender "Jakten på tidskrisallen".

Streamingtips

"Mindhunter". Lågmält berättad men oavbrutet fängslande historia om hur FBI i slutet av 1970-talet började arbeta med psykologiska gärningsmannaprofiler genom att intervjua seriemördare. Netflix.

"Modus". Melinda Kinnaman och Henrik Norlén har nu fått sällskap av flera stora skådespelarnamn, bland andra Greg Wise, Billy Campbell och Kim Cattrall. Ett lyft för den andra säsongen där även intrigen är snäppet vassare än i den första. Cmore.