Den är okänd för de flesta utanför den innersta kretsen och studieorten är jag förhindrad att avslöja men jag garanterar Er att den existerar och för den som ska bli Kulturchef är den gu´bevars obligatorisk. Hur skulle det annars se ut om vi hade en massa outbildade Kulturmän som bredde ut sig på andras bekostnad hej vilt? Nej lugn gott folk, Kulturmansutbildningen ser till att saker blir som de ska. Kraven för att komma in är ganska hårda men tack och lov klarade jag antagningen, du måste vara en vit medelålders man för att överhuvudtaget komma på fråga. I mitt fall var det inget problem, jag kvalade in med god marginal.

Kulturmansutbildningen har funnits i decennier och erbjuder en heltäckande och mycket varierad skolning i de högre sfärerna, fin- och fulkultur representeras på ett mycket raffinerat sätt. Man väljer själv från det dignande smörgåsbordet av kurser för att hitta fram till just sin alldeles egen inre Kulturman. Tillåt mig att citera lite ur den digra kurskatalogen.

”Så förminskar du dina Kultursystrar”. Det är kanske utbildningens mest klassiska kurs och den har varit med sedan starten. Ett nytillskott i kursutbudet är däremot ”Har du också metoo:at – så döljer du dina spår”. Här vet jag att utbildningsledningen faktiskt funderar på att göra den kursen obligatorisk.

Det finns nästan oändliga möjligheter att välja saker från hela kulturspektrat, som t ex ”Kulturtanten – tillgång eller belastning? Handfasta tips om hur du behåller initiativet i diskussionen runt en flaska rött”. Lika praktiskt inriktad är ”Fars och revy – ett omöjligt uppdrag? En guide till konsten att slå i dörrar så det blir roligt. Tillsammans diskuterar vi i smågrupper innan vi spelar upp valfri scen ur Hotelliggaren eller Kuta och Kör”.

En kurs som av många anses väldigt användbar är också ”Skriv långt och obegripligt om ingenting”. Efter avslutad grundkurs väljer man sedan tillval som te x abstrakt konst, alt country, black metal, de klassiska mästarna eller indiepop nivå 1-10. Andra kurser att välja på, för att bara nämna några, är ”Livets hårda skola – snabbexamen i tre enkla steg”, "Litteratur – varför läsa när det finns Netflix?”, ”The Lurkers betydelse för musikhistorien”, "Rim & Reson – därför behöver poesi inte alltid rimma”, ”Musikaler – vem gillar dem och varför?”, ”Dagens dikt är Mellos mor och Hipstern är granne med Gud” eller ”Kulturskäggets betydelse och uppkomst”.

Som synes är utbudet enormt och då har jag ändå bara skummat på ytan. Jag riskerar förmodligen repressalier enbart för att ha avslöjat så här mycket och exakt vilka av kurserna jag valde är tyvärr sekretessbelagt. Det lär väl märkas i spalterna. Kanske…