Det är mycket Erik Haag och Lotta Lundgren nu. Samtidigt som deras nya serie "Bye bye Sverige" hade premiär i förra veckan stod det också klart att de tilldelats hedersuppdraget att vara julvärdar i SVT. De är ju hur gulliga som helst, men jag befarar att julaftonskvällens tablå kommer att kännas som ett enda långt "Bolibompa". Erik Haags sätt att storögt betrakta omvärlden som ett förvuxet barn kändes ganska charmigt under första säsongen av "Historieätarna", men nu har åtminstone jag tröttnat rejält. Och trots en imponerande skara kunniga experter, som gör sitt bästa för att på ett lättsamt och spännande sätt ge kunskapsmässig tyngd åt emigrantserien "Bye bye Sverige", sitter jag ändå där med känslan av att titta på ett barnprogram.

Det är ungefär samma sak med Haags kompis Henrik Schyfferts program "Köttets lustar, som märkligt nog sänds direkt efter på torsdagskvällarna i SVT1. Ett allvarligt och viktigt ämne som vår överdrivna köttkonsumtion måste, av någon outgrundlig anledning, lättas upp med grisar som bajsar i hissen och luktar illa om man har dem hemma i vardagsrummet...

Ytterligare två av Schyfferts och Haags gamla "Hassan"-kamrater dyker så upp på bästa sändningstid på fredagskvällarna när Kristian Luuk och Fredrik Lindström håller hov i "På spåret". Ett underbart program som jag ogärna missar, men visst visar programledarduon ibland samma drag av den ironiska generationens rädsla för seriositet?!

Artikelbild

| Julvärdar1. Erik Haag och Lotta Lundgren.

Missförstå mig rätt nu – jag menar inte att allt ska vara torrt och tråkigt. Självklart måste man få skoja och skildra ämnen från oväntade håll, men det måste göras med finess och på allvar. Som humorkollektivet "Grotesco" eller som min nya idol Sara Danius. Svenska Akademien första kvinnliga ständiga sekreterare är 60-talist precis som "Hassan"-gänget. Rakryggad, orädd och med självklar pondus och auktoritet har hon tacklat skandalerna i kölvattnet av #Metoo. Inte heller i utmärkta intervjuprogrammet "Min sanning" darrade hon på knytblusmanschetten inför frågorna om kulturprofilen. Men hon delade också med sig av sitt skönt oväntade alter ego Gittan P Jönsson – frispråkig och fräck chef för påhittade Skånska forskningsrådet. Tänk den som fick vara en fluga på väggen när den annars så korrekta Sara Danuis förvandlas till Gittan under De adertons sammanträden!

Jul-diss

Julvärdar. När SVT satsar på Haag och Lundgren kontrar Tv4 men Mandelmanns. Jag vet inte vilket som är värst.

Jul-hiss

Artikelbild

| Julvärdar2. Gustav och Marie Mandelmann.

"Fröken Frimans krig". Välgjort historisk drama som fyller tomrummet efter sevärda "Vår tid är nu". Den fjärde, och tyvärr sista, säsongen har premiär i SVT1 på juldagen, kl 21.

"I called him Morgan". Hyllad och spännande dokumentär om jazzmusikern Lee Morgan. SVT2 27/12 kl 21.45.

"Bron". Ser verkligen fram emot ännu en säsong med Saga Norén. Seriepremiär i SVT1 nyårsdagen, kl 21.

"Min pappa Toni Erdman". Den tyska komedin fick högsta betyg av många recensenter vid biopremiären ifjol. Då missade jag den, det tänker jag inte göra nu. SVT2 7/1, kl 21.15.

Streamingtips

"Dark". Ta "Stranger things" tillsätt några doser "Tillbaka till framtiden" och krydda med "Interstellar". Det är svårt att beskriva den tyska Netflix-serien som utspelas i flera tidsperioder, men den är riktigt, riktigt bra!

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se