Jan Wiberg ger inte mycket för möten på konstutställningar. Han vill hellre mötas mitt i skapandeprocessen och hans nya öppna ateljé på Kvarngatan i Västervik ger honom förhoppningsvis den möjligheten. Lokalen ligger bredvid Västerviks konstförenings nya galleri.

– Jag tycker att det är synd att konsten har fått en märkvärdighetsstämpel, jag ser mig mer som en hantverkare, säger Jan Wiberg.

Han tror att en del besökare kan tänka att de kommer och stör, men så är det inte alls, säger han.

Artikelbild

| Jan Wiberg målar framme vid det stora skyltfönstret och den som vill kan stanna till och titta in.

– Det är bara att titta in och se vad jag håller på med. Jag har målat inför publik många gånger och efteråt kommer många fram och ställer frågor, det är jätteroligt.

Han tycker att besök och möten är något mycket positivt. Att få höra andras kommentarer kan vara en ögonöppnare mitt i skapandeprocessen.

– Ingen är mera lättlurad än en själv.

Han hoppas att han kan inspirera besökarna och kanske vill de till och med pröva på att måla själva.

Artikelbild

| Jan Wiberg hoppas att många kommer in en stund och pratar eller tittar i en konstbok.

– Jag tror att alla har ett behov av att få utlopp för kreativiteten. Brottslighet är också kreativt, men det är inte ett vettigt sätt att få utlopp för sin kreativitet.

Jan Wiberg bestämmer aldrig vad en tavla ska föreställa i förväg, han hoppas på slumpen och på att han ska överraska sig själv.

Artikelbild

| Så här ser det ut i Jan Wibergs öppna ateljé på Kvarngatan.

– Om man är för fokuserad på resultatet missar man lätt den där slumpen.

När Jan Wiberg kontaktade Bostadsbolaget om den tomma lokalen på Kvarngatan var kommentaren "Vi vill ha publika saker på den gatan.". Den första februari flyttade han in.