På fredag spelar han låtar från den och från debutplattan "Den vedervärdige mannen från Älvsjö" på Sahara i Västervik.

Det är inte första gången han uppträder i Västervik.

– Jag gjorde en spelning på Sahara tillsammans med punk- och visartisten Johan Johansson förra hösten och så har jag spelat på en alternativ scen i samband med Visfestivalen för några år sedan, berättar han.

– Det känns kul att komma tillbaka. Jag gör bara tre spelningar nu i slutet av juni. Det blir en kort men intensiv turné med andra ord.

– Den första konserten är i Kalmar den 26 juni. Sedan är det dags för Västervik och därefter far vi vidare till Visby.

Vilka är då vi, kanske du undrar? I det här fallet är vi lika med Nippe Svensk och pianisten Fabian Svensson som också haft en viktig roll vid tillblivandet av den senaste plattan.

– Texterna har jag skrivit själv men kompositionerna, det vill säga tonsättningen, är ett samarbete mellan mig och Fabian.

– Fabian är en mycket välutbildad musiker, ett proffs. Han komponerar konstmusik i vanliga fall. Jag är inte så musikalisk egentligen men kan göra låtar och gillar att framträda på scen. Texter och små sånger är min grej. Jag är självlärd.

Vad är den stora skillnaden på dig som soloartist och bandet Svensk Pop?

– En bra jämförelse skulle kunna vara känslan av att vara nykter respektive full. När jag är en del av bandet är det som att vara full. Det är roligare och galnare. Magiskt. Men det är samtidigt instabilt och man har ingen egentlig kontroll. När jag är solo kan det jämföras med att vara nykter. Jag har kontroll. Dock finns inte samma känsla av magi. Allt ansvar vilar på mig.

Textmässigt och musikaliskt då?

– Svensk Pop tilltalar tonåringar i första hand. Jag har alltid varit omogen så det passar mig egentligen ganska bra.

– Mina sologrejer är trots detta inte lika pubertala utan vänder sig till en mer mogen publik. Texterna är något mer avskalade och mer svartsynta än Svensk Pops.

– Rent musikaliskt är mina egna grejer genomgående mer jazzinspirerade. De drar också lite grand åt visan, en genre som ligger mig varmt om hjärtat.

Om att just ha släppt sin andra soloskiva säger han följande:

– Det känns roligt, men också lite konstigt. Man laddar inför skivsläppet i två års tid och tänker att "nu kommer det stora genombrottet och jag kommer att bli rosad". Men så släpps skivan och allt är som vanligt. Det där stora genombrottet kom inte den här gången heller.

Nippe Svensk ägnar sig inte enbart åt musik. Han är barnboksförfattare också.

Då jobbar han under namnet Nils Andersson. Han skriver bland annat barnpoesi och har medverkat i flera antologier utgivna av Bonnier Carlsen, exempelvis Stora boken om ABC och 123 (med illustrationer av Sven Nordqvist). Han har också givit ut en Pixibok, och har ytterligare två sådana på gång.

Nippes band Svensk Pop var som mest aktiva under de första åren på 2000-talet. Bandet fick en hel del uppmärksamhet för sin låt om prinsessan Madeleine. Andra kända Svensk Pop-låtar är "Hon bor i Farsta" som kritiserade priserna i Stockholms kollektivtrafik, "Jag ska ligga med hela världen" och "17 år & kär".

Bandet har inte lagt av officiellt men är vilande för närvarande.