Johan Karlgren är precis på väg att ta ett dopp med familjen i Motala när vi når honom över telefonen. Det är fredag kväll och han har kommit hem från en vecka i Barcelona.

– Just nu gör jag gatukonst i några Europeiska städer. Det ska även bli en soloutställning i Shanghai.

Mycket har hänt sedan starten då Johan Karlgren satt hemma och pärlade med sin dotter.

Artikelbild

| Roligt och avkopplande att pärla. Numera pärlar Johan Karlgren på heltid och en soloutställning är på gång i Shanghai.

– Det var när jag startade Instagramkontot för ungefär fem år sedan som det blev en kickstart.

Många av motiven, eller installationerna, som konstnären skapar placerar han ut i en miljö. I Barcelona, till exempel, har en dricksvattenfontän fått en kissande ängel. Och alldeles färskt från en rondell i Motala: en vallmoblomma omgärdad av ett staket som vaktas av en figur med k-pist. Det är dock inte länge som figurerna lämnas i fred.

– Ja, så är det. De försvinner. Men jag tänker att när jag fotat och gått därifrån är de inte mina längre.

Vad är din drivkraft?

– Det är glädjen. Jag går efter min magkänsla och tycker att det är roligt. Sedan är det väldigt avkopplande att pärla.

Albin Wiberg, projektledare för BANK! Västervik street art-festival, säger att Johan Karlgren kommer att finnas på Fiskaretorget under lördagen på festivalveckan. Där pärlar han och i samband med det blir det en workshop.

Fotnot: Att pärla är när man med plastpärlor lägger mönster på en platta med piggar. Pärlorna värms med ett strykjärn så att de smälter en aning och fogas samman.