2017 kunde man ju föreställa sig att terroristerna skulle vara IS-anhängare men istället dammas den gamla konflikten om Nordirland av, och bombarna verkar tillhöra en ny, radikal grupp inom IRA.

Detta är väldigt överraskande även för filmens andra huvudperson Liam Hennessy, en biträdande minister på just Nordirland, som spelas av Pierce Brosnan. Han har en bakgrund inom IRA men föredrar nu diplomatiska förhandlingar för att hålla freden.

Dessa båda mäns vägar korsas när den sörjande pappan tycker att polisens utredning går för långsamt. Han vill hämnas sin dotter och misstänker att Hennessy vet vem mördaren är. När det visar sig att den på ytan så timide äldre mannen egentligen är någon helt annan, och rent livsfarlig som motståndare, får Brosnan det hett om öronen, samtidigt som terrorcellen planerar nya dåd.

Artikelbild

| (Left to Right) Jackie Chan as Quan and Pierce Brosnan as Hennessy in hotel suite in THE FOREIGNER

”The foreigner” känns lite som två filmer i en. Jackie Chan spelar den traumatiserade och allt tokigare huvudrollen i en adrenalinstinn ”Taken”-variant. Samtidigt spelar Pierce Brosnan huvudrollen i en komplex politisk thriller.

De här två filmerna hakar i varandra och länge funkar det ganska bra, faktum är att Martin Campbell (”Casino Royale”, ”Goldeneye”) i ungefär två tredjedelar av filmen skapar en tät stämning där Chans anti-hjälte och Brosnans alltmer problemtyngde Hennessy båda två bjuder på ständigt nya överraskningar i en habil thriller.

Men så, ungefär lagom till att de tilltänkta popcornen är uppätna, är det som att koncentrationen släpper hos alla inblandade. Skarvarna i bygget blir synliga och Chans rollfigur förvandlas till en superhjälte, som undgår upptäckt på en nivå som är skrattretande svårköpt även för de mest välvilliga fansen. (TT)