Det ligger lite undanskymt i tablån på fredagar kl 22, men jag hoppas verkligen att ingen av er missar ”Grotescos sju mästerverk”. För det är verkligen små mästerverk som humorkollektivet Grotesco bjuder på i sin nya serie. Halvtimmeslånga pärlor om vitt skilda ämnen skildrade på väldigt olika sätt.

Först ut var musikalen om flyktingkrisen. En tonsatt och träffsäker historia om svängningen i den svenska flyktingpolitiken. Henrik Dorsin & Co sjunger, rimmar och rappar fram sina poänger. Men hela tiden utan att för en sekund glömma bort allvaret och det mänskliga lidandet. Den vackra sången om bilden på den lilla pojken på stranden som blev en smärtsam väckarklocka för många av oss, får mig att gråta. Medan jag skrattar gott åt det hurtiga finalnumret där Dorsin som Stefan Löfven glatt sjunger om att vända kappan efter vinden. Men när så eftertexterna effektivt ackompanjeras av vågskvalp förflyttas jag raskt tillbaka till skräcken och utsattheten i de överfulla flyktingbåtarna på Medelhavet och skattet blir till en klump i halsen.

Förra veckan bjöds vi på ett kammarspel. En synnerligen absurd berättelse om ett föräldramöte som börjar med bubblande skratt där alla som någon gång bevistat ett sådant kan känna igen sig. Men så småningom blir det en riktigt blodig historia om vad vi människor kan vara kapabla till under grupptryck...

Artikelbild

| Lysande. Grotescos "Flyktingkrisen – en musikal" med Henric Dorsin som statsminister Löfven.

Båda avsnitten kan ses på SVT play. Och på fredag är det dags för ”Ladies Night – ett psykologiskt drama”. Jag har förhandstittat och kan förtjust konstatera att mästerverken håller stilen. Bara att få se hela den manliga humoreliten iförd röda clownnäsor samlad i ”Skojtemplarna” är värd hela månadens licensavgift. Jag lovar!

Emotsedda premiär

"Enkelstöten". Tv4 har gjort en ny version av deckarkomedin "Dubbelstötarna" från 80-talet. Då spelades de otippade bankrånarna av Björn Gustafson och Frej Lindqvist. Nu är det Lotta Tejle (matteläraren Jenny) och Sissela Kyle (läkaren Cecilia) som försöker göra den perfekta stöten. Spänningsmys och härlig situationskomik. Extra kul att Björn Gustafson dyker upp i en liten roll. Tv4, onsdagar kl 21.

"Jills veranda". Ljuvliga Jill är tillbaka i Nashville med sex nya gäster. Den första är Maxida Märak, som brinner för samernas rättigheter. Borde kunna bli hur bra som helst! SVT1, onsdagar kl 21.

Artikelbild

| Jakob Setterberg, Henrik Dorsin, Rikard Ulvshammar och Per Andersson.

Spännande

"Monster". Norge levererar återigen en sevärd thrillerserie. Hoppas bara att de spår av exotisering av befolkningen i den nordliga byn som fanns i de första avsnitten inte blir värre. SVT1, måndagar kl 22.

Toppklass

Fotboll. Ingen thriller i världen kommer i närheten av spänningen när Sverige lyckades hålla nollan mot Italien i måndags och fixade en VM-biljett. Tack för underhållningen (även om jag knappt kunde andas och det kändes som jag skulle kräkas när som helst under de längsta 98 minuterna i mitt liv...)!!