Kvällens konfrencier Johan Johansson känner sig som hemma. Med glittrigt målade ögonlock är han redo att leda publiken under festivalens första dag.

– Det här är ju hemmaplan för mig, jag känner i stort sett alla artister och mitt uppdrag är ju bara att babbla på och få allt att gå smidigt.

Ruinen är nästan fullsatt, raden längst fram sitter bara någon ynka meter från scenkanten. Intimiteten är det alla återkommer till när de pratar om Visfestivalen. Kvällens första artister, Jenny Almsenius och Ellinor Brolin, kommer just nära. De ramar in vad festivalen står för när de kommer ut på scen och skriker "Hello music lovers". Det är för just musiken alla är där.

Artikelbild

| Kvällens första artister Jenny Almsenius och Ellinor Brolin skpade varm stämning i ruinen.

Även om ljudet av deras munspel säkerligen sträcker sig långt förbi Slottsholmen är det inne i ruinen som kärleken känns. Jenny Almsenius och Ellinor Brolins vänskap syns tydligen genom hela spelningen, och de bjuder hela tiden in publiken till den. Också deras passion för musiken bränner igenom i varje låt. Det känns klokt att Visfestivalen startar med just dessa två artister. Flera låtar av Kjell Höglund spelas och publiken susar till när Ellinor Brolin och Jenny Almsenius säger att de vill spela en hyllningslåt till en person som stått på samma scen som de står på nu - Cornelis. Snart mimar alla läppar "Sov nu lilla prinsen min".

– Det finns ju ingen bättre publik i hela världen, säger Ellinor Brolin efter spelningen.

När Stefan Missios går upp på scen har solen nästan försvunnit från ruinen, några sista strålar når fortfarande den vänstra publikhalvan. Värmen stannar dock kvar i ruinen när alla börjar gunga med till ett långt gitarrsolo. Senare under kvällen uppträdde Frida Öhrn, Louise Hoffsten och Uno Svenningsson.

Bakom scenen står Liz Pettersson, pressansvarig för Visfestivalen. Nytt för i år är att alla artister inte bara är på festivalen för att sjunga, utan också för att måla.

Artikelbild

| Torsdagens konfrencier var Johan Johansson.

– Varje kväll ska artisterna få måla på en gemensam tavla, en för varje kväll. Efteråt kommer vi att auktionera ut tavlorna, säger Liz Pettersson.

Pengarna från auktionen kommer Visfestivalen att skänka till Operation Smile, en organisation som hjälper barn som fötts med gomspalt.

Artikelbild

| Jenny Almsenius och Ellinor Brolin spelade bland annat Kjell Höglund och Cornelis.

– Musik för oss här på festivalen är ju att le och känna saker, så därför vill vi hjälpa barn att kunna göra och känna samma sak.