Ture Sventon är tillbaka. Efter Jarl Kulle och Helge Skoog är det dags för Robert Gustafsson att tolka den läspande mysterielösaren i tv.

Med sig – eller snarare mot sig – har han superskurken Ville Vessla, spelad av en rödhårig Johan Glans med långa flätor. Ärkefienden visar sig ha flytt från ett högsäkerhetsfängelse och befinner sig på fri fot.

Förra året var det 70 år sedan Åke Holmbergs första bok om den semmelätande detektiven gavs ut. Men att man tar in Ture Sventon i ett nytt millennium innebär däremot inte att privatdetektiven hänger med i utvecklingen.

Artikelbild

| Helena Bergström spelar Fröken Jansson och Robert Gustafsson spelar Ture Sventon i TV4:s nyversion om den semmelälskande privatdetektiven. Cornelia Riddez och Melina Lindskog Pascalidou spelar tioåringarna Siv och Gittan.

"Lämnade åt GW"

Robert Gustafsson beskriver sin rollfigur som traditionell, och jämför honom med en idrottsman som har sina bästa dagar bakom sig.

Han "peakade" när har fängslade Ville Vessla en gång för alla, efter det var alla brott för små för Ture Sventon, de har varit upp till Leif GW och andra "kalla fall"-grupper att lösa. Sedan dess har han blivit väldigt ensam, tittat på tv och gnällt på moderna företeelser, säger Robert Gustafsson.

Men när Vesslan kommer ut i det fria väcks den gamle Ture till liv igen.

Artikelbild

| Melina Lindskog Pascalidou och Cornelia Riddez spelar de två tioåriga tjejerna Siv och Gittan som hjälper Ture Sventon att lösa brott.

Robert Gustafsson tackade ja till rollen utan att tveka, trots riskerna med att göra en nytolkning av en klassisk figur.

Det finns säkert 1,5 miljoner facit över hur han ska vara. Då får man bara lägga det åt sidan, för hur man än gör har man fel. Det finns 1 miljon 499 tusen sätt att göra fel på, säger han.
Artikelbild

| "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" har premiär den 6 december på C More och den 21 december på TV4. Pressbild.

"Inte jätteroligt"

Produktionen uppskattar att 130 semlor gick åt under inspelningen, vilket har ärrat Robert Gustafssons relation till bakverket.

Den har definitivt förändrats, till den sämre, eftersom att överkonsumtionen blev väldigt påtaglig. Jag var tvungen att äta semlor på riktigt i alla tagningar, det går inte att fuska med det. Nästa år kommer jag nog att hoppa över semmeltraditionen, säger han.

Melina Lindskog Pascalidou och Cornelia Riddez spelar tioåringarna Gittan och Siv, som räddar privatdetektiven ur flera knipor. Innan de sökte rollerna visste de varken vem Ture Sventon eller Robert Gustafsson var.

Mina föräldrar sa åt mig att kolla upp Ture Sventon på nätet, och det såg ju inte jätteroligt ut faktiskt, säger Melina Lindskog Pascalidou.
Men det som vi har gjort nu är mäktigt och stort, säger Cornelia Riddez.

En modern Pippi

I dag kommer de båda väldig bra överens med Robert Gustafsson, men till en början var det lite kämpigare. Melina Lindskog Pascalidou jämför honom med kallt smör som har tagits ut ur kylen.

Det tar ett tag för smöret att vänja sig, sedan sätter man det i stekpannan och då smälter det, säger hon.

Hennes rollfigur Siv är en blåhårig och busig äventyrsökare, som har fått flytta från sin tidigare skola efter att ha ställt till med för mycket problem – till exempel efter att ha gått på lina högt upp i luften.

Jag har fått höra att hon är en modern Pippi Långstrump, säger Melina Lindskog Pascalidou.

Om det blir en till säsong? Det är, som Ture Sventon skulle ha sagt, "för tidigt att yttra sig om den saken ännu". Men hans rolltolkare kan i alla fall tänka sig att återvända.

Det finns fortfarande mycket kvar att utveckla, säger Robert Gustafsson.

”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet” har premiär 6 december på C More och den 21 december i TV4.