Trodde du att Västervik var en sömnig småstad, befriad från spänningsinslag, action och dramatik? Då trodde du fel. För Spanare Spender, som huserar i gamla vattentornet, har fullt upp med att lösa gåtor och jaga gastar så gott som dygnet runt.

I Spenders värld finns nämligen spöken, häxor och mytiska väsen bakom i stort sett varje hörn.

Under förra veckan – den som Västerviks handel på senare år lanserat som "Spökveckan" – frekventerade han gatorna i Västerviks city mer flitigt än vanligt. Då hade han också hjälp av barn i olika åldrar som ville vara med om att lösa mysterier av olika slag.

Artikelbild

Det var faktiskt inför förra årets spökvecka som Spanare Spender – i sin trenchcoat och på sin svarta vespa – för första gången såg dagens ljus.

– Vi pratade om att arrangera en stadsvandring för både barn och vuxna och ville ha en egen, påhittad, karaktär som skulle guida, säger Tobias Ahlstedt.

Då dök Spanare Spender upp, inspirerad av Kent Agent och andra mer klassiska spioner och detektiver.

– Jag tyckte att Spanare Spender var ett namn som lät bra, säger Niklas Wrångberg.

Artikelbild

| Niklas Wrångberg.

Och därmed var alltså denna karaktär född.

Vi träffar Niklas och Tobias i deras gemensamma kontorslokal på Bredgatan i Västervik.

Artikelbild

| Tobias Ahlstedt.

Niklas är formgivare och driver produktionsbyrån Position samt ett bokförlag med samma namn. Tobias arbetar bland annat med reklamfilm, marknadsåtgärder och events genom sin firma Min Byrå.

Båda fullkomligt bubblar av idéer. I ett aldrig sinande flöde, verkar det som.

Artikelbild

| Litterär gestalt. Niklas Wrångberg och Tobias Ahlstedt fick idén till sin gestalt Spanare Spender inför förra årets "Spökvecka".

– Det gäller att förvalta sina diagnoser, skojar Niklas.

Bara under vår korta samtalsstund poppar det ena nya uppslaget efter det andra upp. Bland annat spinner de vidare på hur Spanare Spender skulle kunna utvecklas till en tv-serie och ett spel. De berättar också att de så småningom har ett soundtrack på gång.

Syftet med boken är att bjuda på ett äventyr i fantasyform, förklarar de. Men också att profilera och marknadsföra Västervik.

Den första boken (planen är nämligen att det ska bli minst tre, reds anm) heter ”Mysteriet med kyrktornet”.

Berättelsen utspelar sig i ett nutida Västervik, och i persongalleriet återfinns flera verkliga personer – ganska ordentligt maskerade dock.

Några av dem är Mavall och Mavull, en duo som vaktar Sveriges största spökbibliotek, "BibliotecaSkräckus", som finns i Västervik. Men vilka de verkliga personerna bakom dessa alias är ska förstås inte avslöjas här ...

Spender får hjälp av 10-åriga Molly. Tillsammans löser de bokens huvudgåta.

– Historien börjar med att Molly har ett problem och söker upp Spanare Spender i vattentornet.

– Dessa båda kompletterar varandra bra, men ibland uppstår kulturkrockar. Ofta rör det sig om språkliga sådana. Spanare Spender är ganska gammaldags av sig och använder ett ålderdomligt språkbruk, medan Molly har ett ungdomligt språk fullt av slanguttryck och sms-förkortningar. De lär sig mycket av varandra, säger Niklas.

"Mysteriet med kyrktornet" befolkas av många märkliga väsen och varelser.

Dessa möts ofta i ett vattenhål i en hemlig källare under Wimmerströmska gården. Där driver cyklopen Sonny krogen Rangelgasten. Och där underhåller husbandet Horror Nanny Ingers var och varannan kväll ...

Boken släpps någon gång under december månad, om allt går enligt planerna.

– I nuläget har vi två kapitel kvar att skriva och väntar på några kompletterande teckningar från vår illustratör Linda Siewert, säger Tobias.

Vilken målgrupp tänker ni er?

– Barn och ungdomar, från 6 år uppåt.

– Men vi tror att vuxna också kan ha glädje av boken. Vi har skrivit den för alla som har fantasi, säger Niklas Wrångberg.