Filmen "Richard Jewell" berättar historien om en man som först hyllades som hjälte sedan han sett rörbomben under OS i Atlanta 1996, men pekades sedan ut som misstänkt, bland annat av tidningen Atlanta Journal-Constitutionreportern Kathy Scruggs.

Scruggs, som spelas av Olivia Wilde, har i filmen sex med en FBI-agent och får då reda på den misstänktes identitet.

"Det är helt falskt och illvilligt, och det är extremt ärekränkande och skadligt", hävdar tidningen i ett brev som skickats till regissören Clint Eastwood. Tidningen vill att det tydliggörs i filmen att porträtteringen av händelsen inte är sanningsenlig.

Jewell frikändes

Jewell greps eller åtalades aldrig, och misstankarna mot honom avskrevs efter knappt tre månader. Filmstudion Warner Bros har svarat med ett uttalande att man kommer att bestrida det tidningen hävdar.

Det är "olyckligt och den ultimata ironin att Atlanta Journal Constitution, efter att ha varit en del av de förhastade slutsatserna mot Richard Jewell, nu försöker att baktala våra filmskapare och skådespelare".

"Bit av pussel"

Wilde skriver på Twitter att hon inte tror att journalisten bytte sex mot tips, och att det aldrig var hennes avsikt att det skulle framstå på det sättet.

"Hon blev tyvärr en bit av det massiva pusslet som var ansvarigt för den brutala och orättvisa förödelsen av en oskyldig man, Richard Jewell, och den tragedin är det som denna film försöker belysa", skriver hon.

Både Kathy Scruggs och Richard Jewell är döda sedan flera år tillbaka. Filmen nominerades till en Golden Globe i måndags, svenskt premiärdatum är inte klart.