Patrick Swayze är död, 57 år gammal.

Skådespelaren Patrick Swayze avled under måndagen efter en lång tids kamp mot cancer i bukspottskörteln. Den 57-årige stjärnan dog i sviterna av cancern, meddelar hans presstaleskvinna Annett Wolf.

Skådespelarkollegan och Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger hyllar Swayze och kallar honom en "begåvad och passionerad konstnär som anslog minnesvärda ackord i publiken jorden runt".

Modern klassiker

Säg repliken till någon som var ung i slutet av 80-talet och svaret kommer blixtsnabbt: "Dirty dancing"!

Patrick Swayze och Jennifer Grey spelade huvudrollerna som dansläraren och hans unga elev i ungdomsfilmen som kom att bli en modern klassiker, som många kan rabbla repliker ur.

Och medan Jennifer Grey snabbt försvann ur rampljuset blev Patrick Swayze en odödlig stjärna för en generation svenskar. På samma sätt som Marlon Brando, James Dean, Beatles och Duane "Vargtass" Loken i "Familjen Machan" blivit tidigare.

Svenskarnas kärleksaffär med Patrick Swayze inleddes 1987 då SVT sände miniserien "Nord och syd" som utspelade sig vid tiden för det amerikanska inbördeskriget.

"Alla" såg

I den kanske sista stora tv-serien som "alla" såg när Sverige fortfarande bara hade två tv-kanaler, innan kabel-tv-revolutionen omöjliggjorde kollektiva tv-upplevelser, spelade Patrick Swayze den eldige sydstataren Orry Main som förgäves kämpade på den förlorande sidan.

Bara några månader senare, i oktober samma år, hade "Dirty dancing" premiär. Så gissa om planscherna på honom från tidningen Okej hamnade på väggarna i många flickrum runt om i landet.

Patrick Swayzes storhetstid i Hollywood varade egentligen bara i fem år. Under den tiden hann han som spöke kommunicera med sin fästmö tack vare Whoopi Goldberg i "Ghost", en film som blev en jättesuccé på bio i 90-talets början.

Snålskjuts

Men Swayze gjorde också några felaktiga rollval, bland annat actionfilmen "Next of kin", som parodiskt nog döptes till "Dirty fighting" på svenska biografer av ett filmbolag som ville åka snålskjuts på tidigare framgångar.

Efter surfarthrillern "Point break" 1991 och dramat "Glädjens stad" året efter började de stora rollerna sina och Patrick Swayze synas mindre och mindre på vita duken.

De flesta av hans filmer dök mer och mer upp endast i hyllorna hos videouthyraren. Förutom "Dirty dancing 2" för fem år sedan, då han dök upp i en biroll.

Cancer

Redan i januari 2008 diagnosticerades Patrick Swayze med cancer i bukspottskörteln, en svårbehandlad form av sjukdomen. Men samtidigt har medierapporter gjort gällande att stjärnans kropp svarat bra på den plågsamma behandlingen.

Swayze gick tidigt ut med sin sjukdom och har i flera intervjuer berättat öppet om sin kamp mot cancern. Dessutom planerade han att skriva sin självbiografi.

Den sista rollen blev i tv-serien "The beast" som har sänts i amerikansk tv i år.