Med berättelsen om denna inleder Kurt Mälarstedt sin biografi om filmaren och regissören Jan Troell.

I somras fyllde han 80 år men har inte lagt arbetet på hyllan, tvärtom. Nu i oktober kom en ny film, om Torgny Segerstedt.

Han är en av våra allra största svenska filmare, med Utvandrarna och Nybyggarna som tidiga höjdpunkter i karriären, och älskade av en stor publik.

Artikelbild

| Jan Troell och Agneta Ulfsäter-Troell vid premiären på filmen Maria Larssons eviga ögonblick. Foto: Patrik Jonsson/Scanpix

Jan Troells första långfilm, Här har du ditt liv, blev utsedd till Sveriges bästa film efter premiären 1966. Den följer mönstret för Jan Troells filmer, med de inkännande människoporträtten och en samstämmighet med naturen och omgivningen. Jan Troell målar med sina filmer konstaterar författaren och citerar också många av dem som uttalat sig om filmaren Jan Troell under åren.

Något som är utmärkande för hans filmer är återkommande teman och inslag, till exempel en mekanisk fågel som finns med i flera av filmerna, och andra detaljer.

I boken berättar Kurt Mälarstedt ingående om alla filmerna. Det är i huvudsak arbetet vi får en inblick i, inte i det personliga livet. Framför allt vad som ligger bakom varje film och varför det blivit just de här filmerna. Vi får följa diskussionerna före, och hur Jan Troell går till väga när han arbetar.

Lite får vi i alla fall veta om hans liv. Jan Troell är barn till Gustaf och Mia Troell och han växte upp i Limhamn där hans far var tandläkare, och en passionerad amatörfilmare. Jan började tidigt fotografera men blev lärare och hann arbeta som sådan ett antal år innan han gick över till att skapa filmer på heltid. Erfarenheten som lärare har han tagit med sig och skildrar detta framför allt i filmen Ole dole doff.

Artikelbild

| Liv Ullmann och Max von Sydow spelar Kristina och Karl Oskar i Jan Troells stora publiksuccé Utvandrarna. Foto: Scanpix

En av de filmer som betytt mest för Jan Troell är en av de allra senaste, Maria Larssons eviga ögonblick, som bygger på en släkthistoria från hans hustru Agneta Ulfsäter-Troell, som kommer från Västervik. I den här filmen samarbetar de.

Nyligen var de aktuella med filmen "Med fötterna på jorden", som är gjord av Agneta Ulfsäter-Troell. Den handlar framför allt om makarna Aldor och Gunn Johansson och byn Stormbo utanför Ankarsrum, där familjen Troell har en stuga.

Artikelbild

| Jan Troell fick sitt stora genombrott med filmen Här har du ditt liv, här med Stig Törnblom och Eddie Axberg. Foto: Svensk Filmindustri

Boken är intressant för den som är filmintresserad eller vill veta mer om Jan Troell. Till exempel hur det kom sig att han hamnade i Mörtfors som barn. Den ger en helhetsbild, och visar oss sambanden mellan olika filmer och Jan Troells eget livs historia.

Massor med bilder illustrerar boken, från filminspelningar, filmer, Jan Troells eget liv och annat. Bilderna bidrar till att ge en fyllig bild av filmgeniet.

Men allra helst tittar jag på hans filmer. De kan man se om många gånger utan att tröttna.

Med boken följer en dvd med ett antal av hans kortfilmer.