Den 8 februari är det alltså premiär. Men Gustav låter inte nervös alls när vi parats vid över telefon. Snarare lugn och laddad på en och samma gång.

I somras tog Gustav studentexamen från Kungliga svenska balettskolan och detta är hans första stora uppdrag som yrkesdansare. Och han känner sig redo.

Julius Caesar är för visso en operaföreställning. Men den innehåller också mycket dans.

Artikelbild

| Huvudrollerna, Julius Caesar och Kleopatra, görs av Maria Sanner och Tove Dahlberg (bilden). Övriga solister är Karolina Blixt, Josefine Andersson, Daniel Carlsson och Håkan Ekenäs. Förutom sångarna medverkar sex dansare, varav Gustav Udd är en, och Folkoperans orkester. Foto: Mats Bäcker

- Det är spanjoren Cisco Aznar som gjort föreställningen. Han svarar för regi, koreografi, scenografi och kostym. Ja, i stort sätt allt. Det är väldigt inspirerande att få jobba med honom. Han är en gränslös allkonstnär.

Gustav har två roller i uppsättningen och tillbringar med andra ord en hel del tid på scenen under föreställningens två timmar och 40 minuter. Det är två teatraliska dansroller, förklarar han.

- Varje sångare har en dansare som ska reflektera hans eller hennes känslor.

Barockoperan "Julius Caesar" komponerades av Händel 1724 och skildrar mötet mellan Kleopatra och Julius Caesar år 48 före Kristus. Kleopatra använder sin slughet och sitt kön för att vinna Julius Caesars hjärta och den politiska makten.

Artikelbild

| Cisco Aznar tolkar Händels opera Julius Caesar på Folkoperan i Stockholm.Foto: Andreas Pfiffner

Cisco Aznars tolkning beskrivs som en lekfull sådan.

- Den har inslag av burlesk och 1920-talskabaré, förklarar Gustav.

Rollfigurerna leker fram historien i gränslandet mellan liv och död, manligt och kvinnligt, gammalt och ungt.

- Operan blandas med konstformerna dans och film.

Hur fick du rollen?
- Jag gick på uttagning i augusti. Det var en tre dagar lång audition-period. Vi fick dansa balett och improvisera som kvinnor. Det är mycket "unisex"-tänk i den här föreställningen, säger Gustav.

När startade repetitionerna?
- Det var faktiskt så sent som i början av januari. På några dagar hade vi första akten klar. Det har varit ett spikrakt arbete. Cisco Aznar kommer alltid väl förberedd och har en tydlig vision med sitt arbete.

- Det här är en fantastisk färgstark opera. Det märks att hela produktionsteamet känner sig stolta, nöjda och glada över det vi åstadkommit så här långt. Nu är det bara att hoppas att publiken och kritikerna uppskattar föreställningen lika mycket som vi.

Julius Caesar spelas på Folkoperan till och med 31 mars 2012.