Det är 16 biografier (se recension intill) som krävt oändligt många timmars forskning.

- Smålänningar och Tjustbor är överrepresenterade, säger Anders Bockgård. Det beror både på att jag kommer härifrån och att småländska självägande bönder var ett uthålligt och företagsamt släkte som kunde få saker och ting gjorda. Därför har många anmärkningsvärda personer sina rötter i den småländska myllan.

Anders Bockgård är själv bondunge och arbetar alltjämt som bonde vid sidan av skrivande och investerande.

- När jag var klar med min förra bok, om Bo Jonsson Grip, lovade jag mig själv att inte skriva någon mer bok. Jag var så trött efter den ansträngningen.

Men så en sommardag för tre år sedan när Anders Bockgård körde traktor på en strandäng intill Vindommen så fick han en plötsligt ingivelse.

- Under tidigare forskning som underlag för andra böcker har jag stött på en mängd intressanta personer som lyft sig ur mängden. Där på traktorn förstod jag att det skulle vara möjligt att göra en samlingsbiografi.

Med sin otroliga arbetsförmåga satte han igång direkt och tre år senare hade 25 korta biografier krympt till 16 lite längre och en bok på 400 sidor.

- Men nu blir det ingen mer bok! Det är mycket jag inte hunnit med att göra. Framför allt har min hustru fått lida av att jag ständigt varit upptagen med boken. Det går väl an att skriva en bok, men den ska säljas också. Det är ett vågspel för att ge ut en bok på eget förlag är inte gratis, jag är glad om jag kan få den att gå runt som boken om Bo Jonsson Grip.

Andes Bockgård driver ekologiskt lantbruk och har 35 dikor samt en ansenlig skogsmark att sköta. Dessutom är han affärsman och har gjort en del udda investeringar. Bland annat i vinkraft norr om Polcirkeln och i Millenniumfilmerna och nu senast i filmatiseringen av 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann.

- Jag gillar att satsa på film, men ser inte så många själv och tv blir det väldigt tunnsått med, genom att skippa tv-tittandet finns mycket tid att lägga på annat, som att skriva.

Det blir inte tio böcker jämt då?
- Vi får väl se, säger Anders Bockgård och ger intryck av att så blir fallet så småningom.