Tre av fyra konstnärer på 2013 års program är nya bekantskaper på Källviks Brunn.

– Det är bara Kent Berg som ställt ut hos oss tidigare, berättar Bo Stenhammar, som driver verksamheten.

– Han är sist ut, och det känns roligt att avrunda med honom. Det blir en lättsam avslutning. Han är en lokal begåvning och en skicklig konstnär med glimten i ögat.

– Kent Berg arbetar som vaktmästare för Västerviks kommun till vardags och ägnar sig åt skapandet på sin fritid. Men han har en konstnärlig utbildning i botten.

Först att ställa ut i sommar är dock Peter Raners. Han ställer ut under rubriken "I Kallstenius fotspår".

Raners – som tidvis bott i Brasilien – är sommarboende längts ut i havsbandet utanför Loftahammar och har vistats i Tjust varje sommar sedan barndomen.

Genom åren har tiden vid havet utökats och numera är det här han håller till i stort sätt från det att isen smälter ända tills havet fryser igen.

– Jag har alltid fascinerats av ljusets växlingar i mötet mellan hav och himmel och de oändliga varianter som då uppstår. I tekniker som foto, grafik, akvarell och måleri har jag försökt tolka detta, berättar han i ett pressmeddelande.

Landskapsmålande konstnärer, som Gottfrid Kallstenius, är stora inspirationskällor. "När jag betraktar Gottfrid Kallstenius glödande solnedgångstallar kommer alltid lusten att måla över mej", förklarar han.

– Peter har gjort ett verkligt konstprojekt av sitt sommarställe utanför Lerglo, långt ute i havsbandet, med installationer och annat spännande, säger Bo Stenhammar.

Olle Broström var sommargäst i Källvik som barn och har många minnen från platsen. Många av hans motiv är hämtade från Källvik och skärgårdslandskapen.

– Olle arbetar som läkare till vardags och målar på fritiden. Tecknat har han gjort sedan barnsben. Under det senaste decenniet har han börjat ta sig allt mer tid till sitt stora intresse.

"Teckna och måla är för mig ett sätt att skärpa sinnena, höja koncentrationen och närvarokänslan. Motiven finns överallt. Lusten att göra en bild är den starkaste drivkraften och det blir aldrig långtråkigt", förklarar han på galleriets hemsida.

Stina Stensland är arkitekt till professionen men tecknar och målar också så mycket hon kan.

– Hon har gjort fantastiska modellstudier. De sticker ut. Det finns djup i hennes målningar, säger Stenhammar.

– Hon är seglare och eventuellt kommer hon seglandes till oss i sommar, avslutar han.