”Qvennarn Carneval Nostalgia” kallar de sitt program.

Bandet ”Qvennarn rinner över” bildades någon gång mellan 1979 och 1981. Det råder lite delade meningar om exakt när födelsen ägde rum.

I alla händelser var det fem kompisar – Anders och Tomas Åstrand, Tomas Hallberg samt Erik och Ola Berg – som började spela tillsammans "på skoj".

– Vi plockade fram olika instrument vi hittat i diverse garderober och uthus, minns Ola Berg.

Efter att ha diskuterat en rad namnförslag, alla inspirerade av olika sjuttiotalsgrupper (eller vad sägs om Elda med höns, Älgarnas trädgård och så vidare?) tog man namnet ”Qvennarn rinner över”.

Inledningsvis uppträdde kvintetten på gator och torg i Tjust och så småningom i Gamleby folkets park, och snart ökade efterfrågan och gänget blev till och med tvungna att börja tacka nej till spelningar.

– Vi gav ut ett par skivor också och de försvann som smör i solsken, hävdar Ola Berg.

”Qvennarn rinner över” spelade inte mindre än 14 gånger på Visfestivalen i Västervik under 1980 och -90 talen.

Studier och arbete på andra orter gjorde det tids nog svårt för gruppen att hålla ihop. Bröderna Ola och Erik Berg blev kvar i Västervik och fungerade som gruppens ryggrad från sent 80-tal. Numera uppträder de högst sporadiskt under det nedkortade namnet Qvennarn.

– Vi har återförenats i orginaluppsättning några gånger och hade senast en ”återföreningshappening” till 2011 års 30-årsjubileum, säger Ola.

Utmärkande för Qvennarn är glada och skämtsamma melodier och texter, gärna på dialekt (norra Småland/Östergötland). De egna låtarna brukar varvas med allsånger och, enligt dem själva, "ganska usla historier".