Joakim Andersson är bara 23 år och musikstudent, men redan en efterfrågad konsertmusiker. Som 16-åring blev musiken hans livsval när han flyttade den långa vägen från Skellefteå till Stockholm för att studera på Nordiska musikgymnasiet.

Numera arbetar han som organist vid Trefaldighetskyrkan och som lärare vid sitt gamla gymnasium, vid sidan av studierna på Kungliga Musikhögskolan.

För många musikintresserade Tjustbor är han säkert inte helt okänd.

– Det är fjärde gången jag spelar i de här trakterna. Tidigare har jag spelat i Lofta en gång förut, och Västervik och Loftahammar, säger han till VT.

När vi träffar honom strax före konserten är han och den lokale organisten Aron Nilsson djupt inbegripna i repetitioner. Även om kyrkorglar liknar varandra i grunden så krävs det en stunds spelande för att lära känna en ny orgel.

Under konserten var framförallt Joakim Anderssons färdigheter som tonsättare i fokus. Tre stycken komponerade av honom spelades.

Det första, Fantasi och fuga i g-moll, framförde han själv på orgel.

Därefter följde ett stycke för violin och piano, och avslutningsvis ett stycke för pianokvintett, det vill säga piano och fyra stråkar. Till sin hjälp hade Joakim Andersson Filip Gloria, violin, Alexander Rydberg, violin, Johan Höglind, viola och Jesse Liu på cello.

Den som vill höra mer av Joakim Andersson kommer inte att behöva vänta länge. Han kommer att gästa även nästa musikkväll i Lofta kyrka. Då kommer temat att vara musik av den svenske tonsättaren Michael Waldenby.