Två timmar innan olyckan ringde en syrisk läkare flera gånger från båten och bad om hjälp. "Inga problem" fick han till svar.

Men räddningen kom aldrig, då italienska myndigheter menade att flyktingarna skulle ringa Malta. Så lite betyder dessa människor för Europa, menar Fabrizio Gatti.

Wallraffade

Ända sedan 1990-talet har Fabrizio Gatti skrivit om flyktingars situation. Till slut kände han sig tvungen att själv betala ett pris. I reportageboken "Bilal", som nu ges ut på svenska, wallraffar han sig därför genom den moderna slavrutten från Afrika till Europa, för att skildra en värld som få européer sett.

I "Bilal" reser han från Senegal till Libyen, och beskriver hur människor blir rånade, kvarlämnade i öknen och tvingade att prostituera sig under resan till Europa. Men inom varje person glöder ändå hoppet om ett bättre liv.

Avslöjar brutaliteten

Fabrizio Gatti vågade själv aldrig sätta sig i en av smugglarbåtarna. I stället förvandlade han sig till irakkurdiske Bilal och lyckades ta sig in det förvar där flyktingar hålls kvar på Lampedusa. På så vis kunde han också avslöja den brutalitet som är vardag för flyktingarna.

Situationen värre

Enligt Fabrizio Gatti har flyktingströmmarna förändrats. När han gjorde resan var det framförallt unga killar och män som åkte. Nu flyr i stället hela familjer.

Tror på orden

Fabrizio Gatti skriver för att fler ska kunna göra flyktingarnas resa, även om han ofta känner att orden inte räcker till.