Instrumentet durspel ser ut som ett litet dragspel men är tekniskt sett mer likt ett munspel, fast med bälg. Rutom i Sverige finns föreningar som håller durspelandet levande. I Ankarsrum heter föreningen Durspelssmederna och en årlig tradition är deras Durspelsstämma. Det är ett tre dagar långt evenemang med många tillfällen att spela tillsamman, lära av andra, njuta av musiken, dansa gilledans och träffa likasinnade. Vi besökte Durspelstämman på själva öppningen under lördagen. Solen stod högt på en klarblå himmel och temperaturen började krypa över 25-gradersstrecket. På gräsmattan vid Ankarsrums folkets hus var bänkar och stolar placerade framför scenen. Det tycktes lite tomt i bänkraderna, men en bit bort, i skuggan av stora trädkronor, där satt publiken.
Det hela började med ett så kallat allspel; ett tillfälle då alla som vill spelar tillsammans. Ett 80-tal musikanter hade samlats på och invid scenen för att dra igång med "Hilsen till Svien" och sedan bjöd de på "Johan på Snippen".
Från Svenska Durspelsföreningen hade det kommit ett gäng för att delta i stämman.
– Vi jobbar för att få upp intresset för durspel. Vi vill att fler unga ska börja spela, säger Kjell Yngerskog från Sollentuna.
Flera bord med hantverk stod längs gräskanten.
– Vi har med sjömansarbeten, lampskärmar och virkade kassar, säger Annelie och Birger Karlsson från Gunnebo.