– En historiskt stark kulturbudget, utropade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), på en presskonferens under måndagen – men alla var definitivt inte nöjda med budgetens innehåll.
Den nya statliga filmpolitiken ska finansieras med en momshöjning på biobiljetter från 6 till 25 procent. Redan förra veckan försökte Alice Bah Kuhnke (MP) lugna biografägarna med nyheten om att 25 miljoner kronor per år nu ska delas ut till de mindre biograferna för att trygga deras existens.
Det skrotade filmavtalet ersätts med ett årligt statligt produktionsstöd på 235 miljoner kronor för 2017 och 2018, enligt en ny filmpolitik som presenteras i sin helhet först nästa år. Regeringen anser att nyordningen sammantaget ska öka resurserna till svensk filmproduktion, men Anna Serner, Svenska filminstitutets vd, framhåller att det i själva verket betyder en minskning:
– Pengarna räckte inte innan. Under filmavtalet har vi i snitt fått in 430 miljoner kronor till ny film, nu blir det i stället 410 miljoner kronor per år. Vi har räknat både framlänges och baklänges på detta, säger hon.
För 2019 blir sänkningen ännu större, närmare 40 miljoner, enligt Anna Serner. Hon är djupt kritisk mot att staten behåller pengar från momshöjningen i stället för att låta hela summan tillfalla filmen.
Alice Bah Kuhnke hävdar dock att Anna Serner har gjort sig skyldig till ett räknefel. I budgeten räknar regeringen också in biografstödet, som presenterades förra veckan, vilket ger en slutsumma på 435 miljoner. Dessutom menar kulturministern att resultatet av förhandlingarna med de tidigare filmavtalsparterna SVT och TV4 också kommer att tillföra pengar till filmområdet.
– Det kommer att bli relativt mycket mer pengar till svensk film, det är jag övertygad om, säger hon.
Varken Björn Rosengren, ordförande i Film- och tv-producenterna, eller Anna Serner känner sig lugnade.
– Hur vi än räknar ger det här mindre pengar, säger Björn Rosengren.
Även om SVT och TV 4 även fortsättningsvis avsätter drygt 53 miljoner, eller mer, finns i dagsläget ingen anledning att tro att Filminstitutet i framtiden, utan det gamla filmavtalets ramverk, kommer att kunna fördela pengarna från SVT och TV4 utan krav från tv-bolagen, framhåller Anna Serner:
– Så sent som i augusti var Hanna Stjärne på SVT väldigt tydlig med att SVT inte ville ge pengarna till Filminstitutet utan att man vill använda dem själv. (TT)