De spelar, målar och diktar för livet

I helgen finns chans att ta del av en udda kulturhändelse i Loftahammar, Västervik och Hallingeberg."En sång till livet" är musik, dikt och bildkonst i förening.

Nytt album. Carl-Henrik Fernandi, uppvuxen i Torsås, bor numera i Västervik och Göteborg. I höst mynnar hans musikaliska projekt "En sång till livet" ut i en skiva och en diktbok.

Nytt album. Carl-Henrik Fernandi, uppvuxen i Torsås, bor numera i Västervik och Göteborg. I höst mynnar hans musikaliska projekt "En sång till livet" ut i en skiva och en diktbok.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand/Arkiv

Bild och musik2015-05-27 09:00

– Vi har sökt efter gemensamma uttryck i de olika konstformerna. Tanken är att det ena ska förstärka det andra. Förhoppningen är att resultatet ska bli en häftig helhetsupplevelse.

Det förklarar initiativtagaren, tillika saxofonisten, Carl-Henrik Fernandi.

Konserten ger han tillsammans med nyckelharpisten och sångerskan Emilia Amper och konstnären Michel Östlund.

Amper, från Torsås, är säkert bekant för många av VT:s läsare sedan tidigare. I höstas spelade hon tillsammans med länets egen kammarorkester Camerata Nordica, i samband med orkesterns 40-årsjubileum. Och för bara några veckor sedan medverkade hon på Petter Dufvastämman i Gunnebo. 2010 korades hon till världsmästare i nyckelharpa och 2012 släpptes hennes solodebut, "Trollfågeln", som bland annat nominerades till en Grammis.

– Emilia och jag har känt till varandra länge. Vi är båda uppvuxna i Torsås. För fem år sedan träffades vi och började prata om att vi borde göra en konsert ihop. Nu blir det äntligen av, säger Carl-Henrik Fernandi.

Så hur kom du i kontakt med den mångsysslande konstnären Michel Östlund?

– Vi möttes i Storkyrkan i Stockholm dit jag blivit inbjuden av kyrkans organist Mattias Wager för att göra en improvisationskonsert till några målningar i kyrkan. Konserten pågick i 45 minuter. Mattias satt vid orgeln och spelade och jag gick från konstverk till konstverk och improviserade. Mannen bakom konstverken var Michel Östlund.

Målningarna som visades där i Storkyrkan ingick i utställningen "Her" – en exposition bestående av två meter stora porträtt av de kvinnliga apostlarna.

Utställningen har turnerat vida omkring. Den har bland annat varit i Rom och i Saint John the Devine, världens största gotiska katedral i New York, där den sågs av 100 000 personer.

– Efter improvisationen i Storkyrkan frågade Michel mig om jag ville följa med till New York för ett annat projekt han hade på gång där. Just den grejen har fått skjutas på framtiden men nu gör vi alltså "En sång till livet".

– Michel har skapat sju nya konstverk speciellt för den här konserten. De ska visas i kyrktaket, som storbild, via projektor.

Vidare kommer Carl-Henrik Fernandi att recitera några av sina dikter.

"En sång till livet" är för övrigt också namnet på Fernandis nya skiva och diktsamling som släpps i höst. Diktsamlingen kompletteras med illustrationer av Michel Östlund.

Vilken har varit den största utmaningen under arbetet inför konserten?

– Musikaliskt är ju detta en crossover mellan två genrer, klassisk musik och folkmusik. Jag, som normalt sätt, spelar klassiskt flirtar med folkmusiken och för Emilias del blir det vice versa. Det här är något annat än det vi brukar göra. Dessutom har vi låtit oss inspireras av Michels bilder.

– För min del har den största utmaningen varit att försöka hitta svänget i folkmusiken, inte bara spela den rakt upp och ner. Det har blivit många wow-upplevelser under arbetets gång.

– Det här blir en dansant och glädjefylld konsert, poängterar Fernandi.

"En sång till livet" ges i Loftahammars kyrka på fredag, den 29 maj, i Marieborgskyrkan den 30 maj och i Hallingebergs kyrka på söndag, den 31 maj.

Turnén är delvis finansierad med hjälp av det kommunala utvecklingsbidraget Kubik (för idrott och kultur).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!