Dante Alighieris ”Den gudomliga komedin” är kanske inte den mest lättlästa, mest lättillgängliga, klassiker man kan välja att läsa. Och ska man kunna tillgodogöra sig innehållet i detta maklösa epos krävs dessutom att man har en hel del bakgrundsfakta, det vill säga historiekunskaper om den tid då Dante levde.
Men misströsta inte om du fortfarande har denna himmelska tegelsten kvar på ”att-läsa-listan”, för nu finns hjälp att få.
Tecknaren Henrik Lange – som bland annat medverkat med teckningar och serier i tidningar som Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten och Aftonbladet – har nämligen, tillsammans med hustrun Katarina, tagit sig an Alighieris liv och verk. Och nu presenterar de ”Dante på en timme”.
Henrik Langes snabbsammanfattningar i fyra bildrutor av berömda klassiker har blivit ett populärt fenomen på senare år.
Lange har tidigare skapat böcker som ”80 romaner för dig som har bråttom” och uppföljaren ”96 romaner för dig som fortfarande har bråttom”.
2012 kom en seriebok om Strindberg, och nu har alltså turen kommit till Dante Alighieri.
Samtidigt med ”Dante på en timme” släpps även ”Ibsen på en timme” (om dramatikern Henrik Ibsen).
Och fortsättning följer, utlovar förlaget Natur & Kultur.
Så. Kan man då helt sonika hoppa över Dantes original och nöja sig med Langes sammanfattning?
Nej, knappast. Och det är nog inte heller det som är meningen.
Meningen är nog tvärtom att försöka väcka läsarens nyfikenhet ...
En sak som är säker är dock att man kan ha mycket roligt – åt så väl de lakoniska texterna som de uttrycksfulla teckningarna – under den där timmen man ägnar sig åt boken.
Man kan också lära sig ett och annat om den tid i vilken Dante verkade. Boken inleds med en kortfattad (såklart!) presentation av diktarens liv och leverne.
Jag skulle säga att ”Dante på en timme” borde vara en perfekt förberedelse inför att läsa originalet.