Andreas Steiner:
– Jag skulle vilja tipsa om Virginia Woolfs "Orlando" från 1928. En klassiker. Det är en förvandlingshistoria om en ung man under den engelska renässansen, som varken är bunden till kön eller tidens gång. Det var länge sedan jag läste den men jag minns att jag tyckte mycket om den. Jag köpte den faktiskt på bokrean en gång i tiden.
– En betydligt nyare bok som är väl värd att läsa är Gabriella Håkanssons "Aldermanns arvinge". Den passar alla som älskar att läsa om konspirationsteorier och hemliga sällskap. Hon skriver lite grand i samma anda som Umberto Ecco. Boken är roligt skriven med ett mustigt och vanvördigt språk och den är enormt välresearchad.
Julia Lindqvist:
– Jag vill tipsa om barnboken "Det var det fräckaste" av Werner Holzwarth och Wolf Erlbruch. Det är en rolig bok om en liten mullvad som vaknar upp ur sin vinterbädd och har fått något avlångt brunt på sitt huvud. Han blir ordentligt förnärmad och bestämmer sig för att ta reda på vem som gjort honom detta. Han hinner ställa många mot väggen innan han hittar den skyldige. Barnen älskar den här boken, och den passar både stora och små.
– För de lite äldre barnen, 7-9-åringar, finns kapitelboken "Lilla E i Karibien" av Charlotta Lannebo. Det är en bok som lämpar sig bra för högläsning. Lilla E får följa med sin moster till Karibien. Men när mostern blir sjuk vid ankomsten och måste stanna till sängs tar Lilla E sin semester i egna händer och ger sig ut på upptäcksfärd.
Päivi Rantala:
– Romanen "Sonen" av Philipp Meyer är mitt tips. I korthet kan man beskriva den som en släktfejd i vilda-västern-miljö. Pojken Eli McCullough blir bortförd av comancher vid 13 års ålder och lever med dessa indianer under många års tid. Det är en detaljerad skildring, spännande och intressant.
– För bokslukare i tonåren är "Beautiful creatures" av Kami Garcia och Margaret Stohl ett hett tips. Den passar alla som älskar magi.
Elisabeth Axelsson:
– Nobelpristagaren Alice Munros novellsamling "Nära hem" finns med på rean i år. Den innehåller många fina noveller. Hennes berättelser handlar om vanligt folk och de utspelar sig vanligtvis i författarens egna hemtrakter i Ontario, Kanada. Detta är texter man bör läsa långsamt och med eftertanke. Det är koncentrerade berättelser i det lilla formatet.
– Jag skulle även vilja tipsa om en deckare, nämligen Håkan Nessers "Levande och döda i Winsford". Den handlar om en bedragen hustrus rysliga hämnd. Den är skriven i jag-form. Det är alltså förövaren som berättar, vilket ger läsningen en speciell och extra kuslig känsla.
Dag Jonasson:
– "Bowie, album för album" och "Barbro". Det är mina tips. Det är två fotoböcker om två musikaliska stilikoner – sins emellan mycket olika förstås – som båda har långa karriärer bakom sig. Böckerna har en likartad uppbyggnad, även om "Barbro" (Lill-Babs) i första hand består av ett rikt bildmaterial. Den handlar om hennes liv, familj och möten med människor.
– I "Bowie, album för album" får man ta del av historien bakom varje album. Den innehåller mycket fakta. Jag är oerhört förtjust i det upplägget. David Bowie är ju en artist som bytt stil många gånger genom karriären och det betyder att boken också erbjuder väldigt omväxlande läsning. Den innehåller också ett fantastiskt bildmaterial.