Filmen berättar historien om Erik den XIV:s mytomspunna flaggskepp, som förliste i ett brutalt sjöslag utanför norra Öland den 31 maj 1564. Förlisningen skedde mitt under en våldsam sjöstrid mot den danska och tyska flottan från Lübeck. Mars fattade eld och exploderade.
Mer än 800 man drogs med i djupet. Mars var när hon sjönk inte bara Östersjöns, utan ett av världens största krigsskepp.
År 2011 återfanns vraket på 75 meters djup av dykargruppen Ocean Discovery från Västervik. Vraket var – efter nära 450 år på havets botten – mycket välbevarat och blev ett sensationellt fynd som numera är världsberömt. Allt sedan fyndet gjordes 2011 har det pågått undersökningar av vraket och det sjunkna slagfältet under ledning av det marinarkeologiska institutet MARIS (Södertörns högskola) i samarbete med Västerviks Museum, Marin Mätteknik och Deep Sea Productions. Inom projektet utvecklas även ny teknik för arkeologi i djupt vatten. I dag deltar erfarna djupdykare från hela världen i efterforskningarna av det unika vraket.
Filmen är en 60 minuter lång dokumentärfilm, producerad av det svenska filmbolaget Deep Sea Productions i samproduktion med SVT och de utländska tv-bolagen ZDF, Terra-X and Arte.
Filmen Mars Makalös bygger på undervattensmaterial som filmats under fältexpeditionerna 2012-2014. Tillsammans med dramatiseringar av historiska händelser ska materialet ge en bild av Erik XIV:s strävan att vinna herraväldet över Östersjön.
Dokumentären har europeisk premiär på lördag, den 22 augusti, i Tyskland och i Frankrike. Sverigepremiären äger alltså rum en dag senare med specialvisningar på Biostaden i Västervik och i Borgholm. Dagen därpå, den 24 augusti, visas filmen i SVT:s Vetenskapens Värld.
Det är fri entré till filmen men antalet platser är begränsade till 200, låter Veronica Palm, från Projekt Mars Makalös och Västerviks Museum, hälsa.