Under tre dagar, från fredagen den 17 till söndagen den 19 april nästa år, blir det filmfestival i Gamleby.
Hans Ålund, ordförande i Gamleby Biografförening, berättar att det var Ankarsrums Hembygdsförening som tog initiativet och ville göra ett gemensamt projekt kring lokalt producerade filmer, samt nationella filmer med lokal anknytning.
Hembygdsföreningen har bra kontakt med filmaren Agneta Ulfsäter Troell, som har bidragit till att skapa ett intresse inom föreningen för lokalt producerade filmer, och filmer som berättar den lokala historien. Hon är också starkt engagerad i festivalprojektet och en av de filmare som medverkar.
Andra filmare som är klara för festivalen är Jan Troell, Yohanna Troell, Hoschang Moschiri samt Henrik Sundgren.
Besökarna kan välja att köpa ett festivalpass som räcker hela festivalen eller köpa biljetter till enstaka filmer eller föreläsningar.
Uknabuss kommer att köra fem turer per dag mellan Gamleby och Västervik, för att fler ska kunna gå på festivalen. Dessa resor ingår i festivalpasset.
En målgrupp som arrangörerna särskilt hoppas kunna locka är ungdomar. Stig Forslund från biografföreningen vill att fler människor ska få upp ögonen för bion i Gamleby, som visar fler filmer än förr och nyligen har satsat på modern utrustning. I januari ska dessutom de nya, mjuka stolarna vara på plats.
Första festivaldagen är vikt för ungdomsfilm och filmer från GTV. Såväl fredag som lördag kommer festivalen att pågå till midnatt, och de filmer som visas är såväl lokala som nationella, gamla och nya, korta och långa.
En skådespelare som gästar festivalen är Susanne Ulfsäter, som 1960 spelade huvudrollen i filmen "Susanne" av Kit Colfach.
Hans Ålund, som också är projektledare för festivalen, säger att de fått löfte om drygt 200 000 kronor i bidrag. Hans förhoppning är att evenemanget ska bli något årligt återkommande och efter tre år kunna bära sig självt.
Om allt går som planerat, kommer festivalen att ge ett sådant mervärde till kommunen att många vill vara med och stötta ekonomiskt. Ett tillskott av besökande gör ju att det blir efterfrågan på varor och tjänster.
– Jag tycker att det är kul att vi kan göra sådant här på landet. Annars brukar festivaler vara i storstäderna, som Göteborg och Stockholm, säger Stig Forslund.