Den redan etablerade ettåriga kursen Gestaltande foto, som förbereder eleverna för vidare fotostudier på högre nivå, kompletteras med en likvärdig utbildning på distans.
– Vi vill prova det här, säger folkhögskolans rektor Karin Olsson.
Målgruppen blir densamma som för systerutbildningen, poängterar hon.
– Det vill säga, det krävs grundläggande kunskaper i fotografering, bildbearbetning och bildkommunikation för att ha chans att bli antagen.
– Men en del elever kan ju behöva kombinera sina studier med arbete, eller också kanske man av andra orsaker inte har möjlighet att bosätta sig i Gamleby för att studera, säger Olsson.
Hon förklarar att hon själv och kursansvariga Katarina Grip Höök just nu håller på att forma utbildningen och planera för dess upplägg.
– Vi är inte färdiga med det arbetet ännu. Vi resonerar bland annat kring huruvida kursen ska erbjudas på hel- eller halvfart.
Klart är i alla fall att eleverna kommer att få tillgång till ett digitalt klassrum där de kan följa föreläsningar, ta del av och diskutera varandras bilder och kommunicera på flera olika sätt.
– Individuella vägledningssamtal och diskussionsforum blir viktiga inslag i kursen. Det kommer också att ingå tre fysiska träffar i Gamleby som är obligatoriska. Den första i samband med kursstarten vid höstterminens början, den andra i halvtid och den tredje när utbildningen går mot sitt slut.
– Att ges möjlighet att studera på distans öppnar för flexibilitet. Den här utbildningen lämpar sig bra både för studier på plats i Gamleby och för studier på distans. Det känns roligt att vi nu kan erbjuda båda delarna. Vi vill ju vara en användarvänlig skola, säger Katarina Grip Höök, kursansvarig.