Hans film startar festivalen

Po Tidholms dokumentär ”Resten av Sverige” utgör startskott för den tredje upplagan av Gamleby filmfestival som drar igång på fredagen.

Po Tidholm

Po Tidholm

Foto: Peterhoelstad.com

Gamleby2017-04-06 07:30

Vad händer med resten av Sverige i urbaniseringens kölvatten?

Snart hittar man kanske bara ”Tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar” om man tar sig en liten tur ut på den svenska landsbygden. Det var i alla fall vad ekonomen Kjell A. Nordström nyligen hävdade i sin stenhårda dom över glesbygdens framtid – ett påstående som fick enorm spridning över sociala medier inte minst.

Här plockades detta tillspetsade påstående lite grand ur sitt sammanhang bör understrykas.

En person som i alla händelser valt att fördjupa sig i avfolkningstrenden och glesbygdsproblematiken är journalisten och författaren Po Tidholm, själv bosatt i glesbygdssverige, närmare bestämt i Hälsingland.

Gamleby filmfestival inleds på fredagen med en visning av första delen i hans dokumentärserie ”Resten av Sverige” – serien som i sin helhet består av tre delar sändes i SVT i höstas, och skapade då debatt.

Den ömsom rosades ömsom risades. Någon påstod att detta är ”public service-tv när den är som bäst”. Andra var inte lika förtjusta utan menade att Tidholm var allt för dyster, nostalgisk och sentimental i sin syn på landsbygden.

– Debatt var precis vad jag hade hoppats på och förutspått, säger Po Tidholm när vi når honom över telefon bara ett par dagar innan han ska bege sig till Boston, USA, för att delta i en veckolång internationell forskningskonferens för och med kulturgeografer.

– Det är givande för mig att delta i den här konferensen för att få lite ny input, förklarar han.

– Dessutom är kulturgeografer, precis som idéhistoriker, en grupp akademiker som det ofta är väldigt intressant att lyssna på, säger han.

Eftersom han befinner sig på andra sidan Atlanten kan han tyvärr inte själv medverka på filmfestivalen men han hoppas ändå att en konstruktiv diskussion ska följa på visningen av hans dokumentär.

– Jag hoppas att landsbygdsbor, kommunpolitiker och kommunanställda inte minst, kan få syn på sin egen strukturella underordning. För det som jag till syvende och sist ville peka på i ”Resten av Sverige” är att det finns ett systemfel här. Varje svensk kommun och region har under de senaste decennierna, underförstått, haft ett eget ansvar att skapa tillväxt och göra sig attraktiva för företagsetableringar. Således har det blivit kommunernas eget fel då detta inte har lyckats. Landsbygdsregionerna har lämnats åt sitt öde. Jag tycker att det är fel och jag tycker att det är dags att man riktar sin ilska, över avfolkningsutvecklingen på landsbygden, mot staten och själva systemet.

Po Tidholm medger att ”Resten av Sverige” är en slags partsinlaga, även om han som journalist förstås är mån om att visa båda sidor av myntet.

– Jag bor själv i en avfolkningsbygd och för mig är det viktigt att det ska vara möjligt att bo och verka på landsbygden även i framtiden, poängterar han.

Just i seriens första del, som visas på fredagen, tar Tidholm med sig Tove Livendahl (politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet) på en resa till den lilla ort där de båda växte upp – byn Arbrå i Bollnäs kommun.

De är ganska eniga om vad de ser men inte om hur detta som de ser ska betraktas. Politiskt har de olika glasögon. Där Tidholm ser avveckling och ödehus ser Livendahl nya möjligheter.

Efter filmvisningen arrangeras ett öppet samtal om landsbygdsutveckling och om hur landsbygden gestaltas på film. Moderator är före detta VT-medarbetaren Anders Jacobsson.

Po Tidholm ...

.... om landsbygdsstereotyper på film:

– De flesta skulle reagera starkt på om människor gestaltades kränkande på film utifrån kön, klasstillhörighet eller etnicitet. Men det är helt okej att kränka ”lantisen”.

– De klichéartade bilderna av landsortsbon på film, som töntig och lite dum, fyller en funktion i berättelsen om Sverige. De stereotypa bilderna av männsikor på landsbygden är en del av en maktordning, och det här är det viktigt att vara medveten om tycker jag. Filmskapare ska naturligtvis ha sin konstnärliga frihet men de ska också vara medvetna om vad de lånar sig till för narrativ, och de ska vara medvetna om att de hjälper till att bevara den slentrianmässiga bilden.

... om att så många filmer och tv-serier trots allt utspelar sig i glesbygden.

– ska man var krass handlar det nog oftast om pengar. Det är lättare att finansiera en filminspelning i Norrbotten än i Stockholmsområdet. Det finns mer pengar att hämta genom bidrag och samarbeten om man förlägger inspelningen till glesbygden. Vi har Film i Väst, Filmpool Nord och Film i Skåne till exempel.

– Eftersom så få invånare ens varit i Norrbotten blir regionen också intressant och mystisk. Man kan ju egentligen hitta på vad som helst om den här landsdelen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!