I november 1956 samlades kommunalkamreren Karl-Erik Månsson, häradshövding P.O Hainer, Bertil Larsson och konstnärsparet Sture och Ann-Marie Wikström hemma hos familjen Wikström i Mem, på Norrlandet utanför Gamleby. En konstförening var i bildande, och nu skulle man fatta beslut om stadgar och hitta på ett lämpligt namn.
Nästan på dagen 60 år senare, närmare bestämt den 7 december 2016, samlades Tjustbygdens konstförenings nuvarande medlemmar för att fira jubilaren med en festlig middag och ett konstlotteri med dubbelt så många vinster som ett vanligt år.
– Sammanlagt ligger 61 föremål i vinstpotten, berättade en glad ordförande, Björn Gunnarsson, för VT några timmar innan det att festligheterna skulle dra i gång på onsdagskvällen.
Tjustbygdens konstförening är en livaktig förening och har så varit sedan starten, även om medlemsantalet ökat och minskat något genom åren.
– När jag gick med i början av 80-talet var vi uppe i 500 medlemmar, vilket är rekord, säger vice ordföranden Siv-Britt Sjöberg.
Hon är den bland dagens styrelsemedlemmar som varit med längst.
– Vi hade faktiskt intagningsstopp vid 500 för att kunna hantera det administrativa, berättar hon.
– Så småningom minskade intresset lite grand men så på senare år har vi fått ett uppsving igen.
Kerstin Bergholtz som är kassör berättar att man under 2016 haft 470 betalande privatpersoner som medlemmar samt 42 företagsmedlemmar.
– Vi köper minst ett verk från varje utställare, säger Sven-Erik "Gössebäck" Gustafsson och fortsätter:
– Verksamheten går ju inte ihop sig egentligen. Det vill säga – vi bär oss inte själva. Men tack vare kommunala bidrag och sponsorer får vi det att funka ändå.
Precis som beslutades vid bildandet arrangeras fortfarande utställningar och ett årligt konstlotteri för medlemmarna. Men verksamheten har utökats till att även omfatta regelbundna konstresor och föreläsningar.
Och på senare år har man lyckats skaffa sig en egen utställningslokal i Gamleby centrum – Centrumgalleriet.
Innan dess arrangerades visningarna på Gamleby folkhögskola, och under de första åren även på folkparksområdet. Under en kortare period kunde man också disponera en lokal på trekantstorget i Gamleby.
Under jubileumsåret har ett tiotal utställningar arrangerats i Centrumgalleriet, fyra konstföreläsningar har anordnats och tre konstresor har organiserats. Resorna gick till Stockholm med besök på Bukowskis, Liljevalchs vårsalong, Edsviks konsthall och Sven-Harrys konsthall. Man reste också till Österlen och finländska Åbo.
För det kommande året planeras inte mindre än 13 utställningar i galleriet. Vilka utställarna är hålls dock hemligt än så länge. Dessutom tänker man sig en resa till Italien med besök i Florens, Siena och Orciadalen. Om allt går enligt planerna bär det av i början av oktober.