Klockan är strax efter nio på onsdagsförmiddagen och medlemmarna i Teaterfabriken har just samlats. Det är första träffen för veckan och det finns behov av att prata om vad som hänt sedan sist.
Snart ska gänget öva några scener ur föreställningen "Döm inte boken efter omslaget" som får premiär i juni.
I ensemblen ingår Anne-MaaritKallela, Viola Torlamb, Ragnhild Svensson, Karin Fransson, Pia E Karlsson och Elvy Bernhardsson.
Dramapedagog Beatrice "Bisse" J Johansson håller i träffarna tillsammans med Carina Westerlund som är vårdassistent.
Sedan i september förra året har gruppen träffats tre heldagar i veckan. De här dagarna ägnar man sig åt dramaövningar av olika slag samt fysisk aktivitet, bland annat zumbadans och styrketräning. Man pratar också om sambandet mellan kost och hälsa, det vill säga att äta rätt.
– Vi jobbar utifrån ett helhetsperspektiv. Hela människan ska må bra, inifrån och ut.
– Här blir teatern ett av flera verktyg för välmående, säger Bisse J Johansson.
Under dramatimmarna har gruppen bland annat arbetat med det manus som ligger till grund för föreställningen de ska sätta upp till sommaren.
Det är en fiktiv berättelse som samtidigt bygger på ensemble-medlemmarnas egna erfarenheter.
Ramberättelsen är denna: en grupp tjejer och kvinnor ger sig ut i skogen för att kampa tillsammans. På kvällen samlas de kring lägerelden och börjar berätta saker ur sina liv för varandra.
Historierna, minnesglimtarna, de berättar gestaltas i så kallade popup-scener.
Manuset har man improviserat, och pratat, sig fram till – just genom att berätta om personliga minnen och erfarenheter för varandra.
"Döm inte boken efter omslaget" berättar om mobbning, dåligt bemötande och kräkningar, och om förlusten av en nära anhörig. Men också om positiva saker – som exempelvis erfarenheten av att i vuxen ålder hitta en biologisk släkting som man tidigare varit ovetande om.
Vad har ni lärt er sedan ni träffades första gången i september förra året?
– Jättemycket. Vi har lärt oss om ljud och ljus, tekniska saker, säger Karin Fransson.
– Och att improvisera, fyller Pia E Karlsson i.
– Teaterfabriken är det bästa som finns! Vi har den bästa ledaren och den bästa assistenten, säger Viola Torlamb.
Även, och kanske framför allt, på det personliga och sociala planet har Teaterfabriken fått en viktig funktion för gruppens medlemmar. Det förstår man.
– Jag har blivit mer självsäker, mycket gladare och mer omtänksam sedan vi började i höstas, säger Karin Fransson.
– Man är glad på morgonen när man vet att man ska gå hit, säger Pia och får medhåll av resten av gänget.
– Vi skrattar mycket tillsammans, säger Elvy Bernhardsson.
– Man mår helt enkelt bra av Teaterfabriken, konstaterar Viola.
Bisse J Johansson berättar att man jobbar mycket med minnesövningar. Något som givit gott resultat.
– Vi pratar mycket om gamla minnen. Och om vad man ska ha för förhållningssätt gentemot sina medmänniskor. Det märks tydligt att många har fått bättre minne sedan starten, att de kan dra sig till minnes sådant de varit med om under uppväxten och så vidare.
– Våra främsta ledord när vi arbetar med Teaterfabriken är att alla ska bli sedda och hörda, säger Bisse J Johansson och Carina Westerlund.
Många spännande saker väntar gänget i vår. Om en knapp månad åker de till Montegordo i Portugal på ett hälso- och teaterläger som arrangeras av initiativtagarna till Glada Hudik.
– De har skickat oss musiken till Trollkarlen från Oz för att vi ska lyssna in oss på den. Det skulle ju kunna vara en liten ledtråd till vilken föreställning vi ska jobba med, säger Bisse J Johansson.
Lägerveckan kommer att avrundas med att deltagarna ska uppträda i en gammal fin amfiteater.
Hur förbereder ni er inför resan?
– Vi ska se till att alla har pass och så har vi pratat lite om hur man bör packa. Mer än så förbereder vi oss nog inte.
– Jo förresten, vi satsar förstås på beach 2015, säger Bisse skämtsamt och brister ut i skratt.
Föreställningen "Döm inte boken efter omslaget" som ska visas på Västerviks teater och konferens (stora scenen) får premiär första veckan i juni.