Sara jobbar mot hedersbrott

Om jag överlever, ska jag ägna mitt liv åt att hjälpa andra i min sitution. Så tänkte Sara Mohammad, när hon under dödshot skulle giftas bort.

Föreläsning. Sara Mohammad, i rosa tröja, omgiven av eleverna Mikaela Alvarsson, Therese Byström, Jordan Boekholt och Sebastian Olsson.

Föreläsning. Sara Mohammad, i rosa tröja, omgiven av eleverna Mikaela Alvarsson, Therese Byström, Jordan Boekholt och Sebastian Olsson.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Hederskultur2015-12-15 19:00

På tisdagen kom Sara Mohammad till Gamleby folkhögskola för att prata om hederskultur, inbjuden av projektet Inkludera mera.

– Det är för att visa att vi bryr oss, säger Sebastian Olsson.

Tillsammans med Mikaela Alvarsson, Therese Byström och Jordan Boekholt sitter han med i den grupp på skolan som jobbar med projektet.

– Det är viktigt att folk får veta hur det kan vara, tillägger Mikaela Alvarsson.

Sara Mohammad föddes i irakiska Kurdistan. Som barn tvingades hon genomgå en könsstympning, regisserad av hennes egen mamma, som var hårt styrd av hederskulturen.

Så småningom måste Sara också bära slöja.

När hon var 16–17 år skulle hon giftas bort, hade hennes bror bestämt. Han hotade döda henne, om hon inte gick med på det.

– Han sa att det var lika lätt att döda mig som att dricka ett glas vatten.

Men Sara lyckades undkomma och nu kämpar hon för andra flickor och kvinnor som blir förtryckta inom hederskulturen.

Hon tycker att det är viktigt att man vågar prata om sådant här och inte skyller på att man "inte vill vara rasistisk".

Inom hederskulturen anses kvinnans kön vara något farligt och smutsigt. Kvinnor tvingas bära slöja, för att inte fresta männen. Kvinnor och män hålls isär, till exempel med ett draperi emellan.

– Det är absurt att vi går med på att se kvinnors kroppar som farliga i samhället, säger Sara bestämt.

Hon är kritisk till olika typer av förtryck, som exempelvis krav på heltäckande slöja, så kallad burka:

– Det är omänskligt att vi ska se ut som sopsäckar.

År 2001 bildade Sara föreningen "Glöm aldrig Pela", efter Pela Atroshi som 19 år gammal mördades på grund av att hon troddes ha haft en pojkvän och sovit över hos en kamrat.

Året efter fick ytterligare ett namn läggas till föreningens namn: Fadime. Hon sköts av sin egen pappa för att hon hade en pojkvän.

Föreningen heter numera "Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime" och jobbar med utbilda, stötta och väcka opinion.

Sara är stolt över att hon har lyckats hjälpa många. Även om det är en myt att alla muslimer skulle vara våldsförtryckare, tycker Sara att man måste våga ifrågasätta när islam används som maktmedel, för det har inget med religionen på det privata planet att göra.

– Staten måste säga ifrån när religionen används för att begränsa och förtrycka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!