En dramatisk lektion i demokrati

Demokratin är föränderlig, över tid och i rum. Om demokrati som begrepp handlar en teater som på måndagen spelades för elever i Gamleby.

Spred sig. Skådespelaren Bashkim Neziraj visar på kartan hur protesterna, som börjat lite trevande, spred sig mer och mer.

Spred sig. Skådespelaren Bashkim Neziraj visar på kartan hur protesterna, som börjat lite trevande, spred sig mer och mer.

Foto: Ilkka Ranta

Klassrumsteater2015-01-19 15:32

På måndagen fick Gamlebygymnasiet besök av fyra skådespelare från Troja Scenkonst.

De var där för att spela teaterföreställningen "Den svenska demokratins historia" i ett av skolans klassrum.

Att demokrati betyder folkstyre, vet nog de flesta. Men vem eller vilka som ska räknas till folket, har varit långt ifrån självklart genom historien.

Med stor inlevelse och engagemang berättade skådespelarna om några viktiga tidpunkter i den svenska demokratins historia, bland annat införandet av allmän och lika rösträtt – med första valet enligt det nya 1921 – och demonstrationen i Ådalen 1931, då fem personer dödades.

När folk började protestera mot den rådande ordningen, var det ganska trevande till en början, men snart spreds kraven. Fler och fler anslöt sig.

Med musik, ord och fotografier från det förgångna skildrade teatergruppen hur människor steg för steg fick mer makt över sina liv, genom att sluta sig samman i föreningar och organisationer och ställa krav.

Så småningom insåg de styrande att det var bättre med en demokratisk ordning, än ingen ordning alls.

Eleverna i publiken var alla treor på Gamlebygymnasiet. Skådespelarna var Andreas Johansson, Bashkim Neziraj, Ida Löfholm och Nina Jeppsson från Troja Scenkonst.

VT fick en pratstund med dem innan föreställningen. De berättade att de nästan bara spelar den här föreställningen på praktiska gymnasieutbildningar, för att nå ut till ungdomar som inte besöker teater så ofta annars.

Skådespelarnas förhoppning är att eleverna ska få självförtroende nog att reagera mot sådant som de tycker är fel och orättvist.

– Målet är att få de här ungdomarna att ta sina egna erfarenheter på allvar, och våga säga ifrån, säger Nina Jeppsson.

Under tiden som de har turnerat med den här föreställningen har de funderat över begreppet demokrati, och dess betydelse om allas lika värde i praktiken.

– Demokrati är inget vi har. Det är en process, säger Andreas Johansson.

– Demokratin ser annorlunda ut i dag, mot för tio–femton år sedan, vad man får och inte får, säger Bashkim Neziraj.

"Den svenska demokratins" historia är resultatet av ett samarbete mellan Troja Scenkonst, Uppsala stadsteater, Västmanlands teater, Riksteatern och Unga Dramaten.

Föreställningen spelas kostnadsfritt för elever i årskurs tre på gymnasiet, främst på de yrkesförberedande programmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!