Då var det dags igen.
Ni vet hur det brukar låta så här års. Sommaren är slut, folk kommer tillbaka, semesterupplevelser ska dryftas, ältas och skrytas med.
Resultatet blir ofelbart ett gäng klyschor som brukar stå likt spön i backen under ett rejält sommaråskväder (hoppsan, snudd på en klyscha redan där…).
Ofta handlar det ju om att undvika hur det egentligen är. Om en rädsla att prata klarspråk för att inte såra sig själv eller nån annan. Fast klarspråk är inget vi räds i dessa spalter så varför inte säga som det är och reda ut vad det där som alla säger egentligen betyder.
"Det ska bli skönt att komma in i rutinerna igen" – betyder egentligen jag har supit varje dag under semestern och fortsätter det på det här viset är det avgiftning som gäller.
"Man blir ju rastlös av att vara ledig för länge" – en uppenbar lögn och betyder som alla förstår att jag har inga vänner, inga intressen och inget liv så jag håller på att bli tokig av att sitta hemma utan att träffa en enda människa.
"Det är härligt när luften nu blir lite klarare och friskare" – det betyder i klarspråk att jag som gräsallergiker tycker att det ska bli skönt att äntligen slippa nässpray och Clarityn. En alternativ betydelse kan vara att det ska bli skönt att slippa överviktiga män i bar överkropp i livsmedelsbutikerna.
"Hösten är egentligen min favoritårstid" – en klyscha som oftast används av folk med stort behov att framhäva sin egen person. Den korrekta tolkningen är att jag minsann inte är som alla andra. Jag vill skilja mig från mängden och använder den här formuleringen minst fyra gånger per år och byter ut höst mot vinter/vår/sommar efter behov och sammanhang.
Nu är det dessvärre inte bara i post traumatiska semestersammanhang som klyschorna används. Vårt moderna arbetsliv är till exempel fullt av dem. När du får höra saker som "Det har varit en fantastisk resa" eller "Vilken resa vi gjort!", så vet du innerst inne att det egentligen betyder fy fan vad det har varit jobbigt och vilken tur att vi klarade oss från konkurs.
Får du höra att "Vi står inför en spännande utmaning" så bör du se dig om efter en ny anställning. Det betyder oftast att vi kommer att sparka en stor del av personalen de närmaste månaderna.
Alla som varit på kurs vet också vad den obligatoriska frågan i slutet betyder. "Vad tar du med dig från den här kursen/utbildningen?" betyder i klarspråk tack för att ni höll er vakna och ni kan väl skriva nåt snällt i utvärderingen så att jag kan fakturera uppdragsgivaren för de här timmarna/dagarna de hyrt in mig att hålla den här kursen.
Det kan ändå vara på sin plats med lite vidsynthet även om det är lätt att håna klyschorna. Ibland kanske det är så enkelt att det är klyschorna som får oss att stå ut och göra verkligheten begriplig. Och hösten kan faktiskt vara helt ok. Ibland...