Andersenjubileet startar med jätteshow

Foto: HENRIK SALLING/HAVE PR Christian Have är mannen bakom den hårda internationella lanseringen av HC Andersenjubileet.

Foto: HENRIK SALLING/HAVE PR Christian Have är mannen bakom den hårda internationella lanseringen av HC Andersenjubileet.

Foto:

Kultur och Nöje2005-03-30 00:25
HC Andersenjubileet som sparkar igång med en jätteshow den 2 april är världens största firande av en kulturpersonlighet. Och marknadsföringen har varit extrem.
- Danskarna blev mätta på det här spektaklet långt innan det hann börja, säger tidningen Politikens kulturredaktör Jesper Friis.
Redan för fyra år sedan inledde reklambyrån Have PR ett intensivt arbete med hur man skulle nå ut med jubileumsåret HCA 2005. Lyckodraget blev att kopiera Unicefs koncept goodwill-ambassadörer.

På samma sätt har ett hundratal internationella celebriteter, från Nina Hagen till Pelé, anlitats som HCA-ambassadörer. Deras insatser är egentligen bara att jubileet får publicitet i deras hemländer.
- Vårt kungahus har följt med och utnämnt de här ambassadörerna runt om i världen. Det har gett en enorm draghjälp, säger Christian Have, mannen bakom PR-arbetet.
Redan från början var hans och HCA-generalen Lars Seebergs strategi att göra jubileumsåret internationellt. Huvudpersonen är fortfarande 200 år efter sin födelse en världskändis.
- HC Andersen reste mycket, umgicks mycket och älskade berömmelse. Att göra show av hans liv är bara logiskt, därför inleder vi också med den här stora tv-showen i Parken, säger Christian Have.
Have PR var tidigt mycket aktivt och media bombarderades med e-post om pressträffar, utnämningar och allsköns evenemang. Det har gett resultat - på gott och ont. Media i hela världen har rapporterat om jubileumsåret, men på hemmaplan står det en del danskar upp i halsen.
- Våra läsare har reagerat mot mängden information. Vi förstod tidigt att det blev för mycket och började bromsa, säger kulturredaktör Flemming Rose på Jyllands-Posten.
Samma sak säger kollegan Jesper Friis på Politiken.
- Det är en paradox med ambassadörer som försöker sälja HC Andersen som redan är känd. Man borde ha lagt mer krut på substans. När vi nu väl når fram till innehållet är folk redan trötta på det övergripande evenemanget.
Christian Have erkänner att det blev för mycket, för tidigt.
- Det gick nästan för lätt att få ut all information. Vi har haft täckning i tv och världens största tidningar. Det som skulle kulminera i år höll på att göra det i fjol.
Informationsflödet till media ströps kring årsskiftet.
- Om jag fick göra om arbetet hade vi startat ett år senare. Men när det nu väl drar igång tror jag danskarna ändå strömmar till de hundratals arrangemangen här på hemmaplan, säger Christian Have.
Det finns få andra kulturjubileer i den här skalan. Det är svårt att jämföra HCA med Heliga Birgittaåret 2003 eller det kommande Linnéjubileet år 2007, menar Åse Berglund som leder båda projekten.
- Jag har inget emot kalas. Men jag tror inte att man bygger jubileer på fyrverkerier. Jubileumsåren ska bidra med något på sikt, i Linnéfallet till att göra naturvetenskap roligare, säger Åse Berglund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!