VÀstervikare Àr ovanligt förtjusta i ordet Ä. Nu menar jag inte vattendraget, utan ett annat, kort litet Ä. Ja törs Ä dyke frÄn tian. SÄ kanske nÄgon sa ibland nÀr vi var och badade vid hopptornet pÄ Lysingsbadet (ja, tornet var öppet och i flitig anvÀndning pÄ sextiotalet). Det Àr det hÀr lilla Ä-et före dyke som jag menar. Det motsvaras i rikssvenskan av att. Men om man översÀtter dyk-meningen till standardsvenska, sÄ ska det inte vara med nÄgot att: Jag törs dyka frÄn tian. VÀstervikare, Ätminstone Àldre, har gÀrna med Ä i sÄna hÀr fall. Men det gÄr ocksÄ bra att utesluta det: Ja törs dyke frÄn tian.
Precis som vÀstervikskan kan vÀxla mellan Ä och inget Ä, Àr det vanligt att standardsvenskan vÀxlar mellan att och inget att, till exempel efter verbet verka: Det verkar bli snö och Det verkar att bli snö gÄr lika bra. Efter mÄnga verb finns det en sÄdan vÀxling. TjustmÄl skiljer ut sig genom att anvÀnda Ä oftare vid verb som verka och dessutom anvÀnda Ä vid törs och flera andra verb dÀr det Àr omöjligt eller ytterst ovanligt med att i standardsvenskan.
Det hÀr ordet att/Ä Àr sÄ viktigt och speciellt att Svenska Akademiens Grammatik har placerat det i en egen ordklass, infinitivmÀrke. I skriven svenska Àr infinitivmÀrket alltsÄ att. Men i tal anvÀnds ofta Ä, bÄde i Tjust och pÄ andra hÄll. PÄ mer lantlig och genuin dialekt, Àven tjustmÄl, Àr det ofta te, eller dÄ och dÄ te Ä: De e bare Ä Äke eller De e bare te Ä Äke, kunde Ingemar Stenmark ha sagt om han varit tjustbo.
Genom att att hamnat i en egen ordklass, Àr det lÀtt att för vem som helst som har tillgÄng till internet att undersöka om svenskarna föredrar att skriva med eller utan att. PÄ spraakbanken.gu.se hittar man nÄgot som heter Korp, och dÀr kan man söka pÄ olika verb som törs, verkar och sÄ vidare följda av infinitivmÀrket eller ett annat verb. Korp letar dÄ i en stor mÀngd texter av olika slag efter alla förekomster av till exempel törs plus infinitivmÀrket att. Jag lÀt Korp göra just den sökningen. Resultatet blev ett enda fall av törs att, frÄn en nyhetsartikel i Göteborgs-Posten 2013-05-05. NÀr jag sökte efter törs plus ett verb vilket som helst blev resultatet 1 900. Den genuina vÀstervikskan skiljer sig alltsÄ klart frÄn skriftsprÄket pÄ den hÀr punkten.
Detsamma gÀller en rad andra verb. Vi brukte Ä fire jul i VÀstervik lÄter för mig helt normalt, men i Korp finns det tvÄ fall av brukade att och 16 398 av brukade utan infinitivmÀrke. Den som vill Àgna lite tid Ät sprÄkligt julpyssel kan sjÀlv försöka söka i Korp pÄ behöver, tycks, vÄgade, verkar, försöker och en rad andra verb av samma slag och jÀmföra med vad hen sjÀlv kan sÀga och inte sÀga.