Barnsko hittades i brukskontorets trossbotten i Ankarsrum

VT:s upprop efter inmurade barnkängor har hörsammats bland annat av Donald Öfverberg som har en sliten gammal barnsko i förvar sedan brukskontoret revs 1987.

Foto: Ljungblad Margareta

Kultur och Nöje2009-06-15 19:02
- Enligt byskomakaren Herman Karlsson i Långsjödal är den minst 100 år gammal och att det var en enstöringssko. Det vill säga att man ovanifrån ser att skon är använd som högersko, men underifrån syns ingen skillnad på höger och vänster. På den tiden gjorde skomakare två likadana skor och kunden fick sedan gå in skorna. En del såg till att skifta skon från vänster till höger för att få en jämn slitning på skon. Han berättade också att det fanns enstöringsläster och att det var bra för kringresande skomakare som då bara behövde ha en läst i varje storlek med sig. Men varken under hans eller hans fars skomakartid hade de gjort någon enstöring så därför måste denna sko vara mycket gammal, berättar Donald Öfverberg.När brukskontoret revs efter Ankarsrums Bruk 1987 och där den äldre delen av kontoret tidigare varit en mangårdsbyggnad hittade Donald en väl sliten barnsko, cirka 14 centimeter lång, fodrad och har tre snörhål. Skon har troligen legat i trossbotten till mangårdsbyggnaden.- Enligt sägen så lvar det en önskan om att familjen ska få många barn och därigenom trygga ålderspensionen, säger Donald."Skor i trossbottnar" är ett ämne som författaren Bengt af Klintberg har haft i radio. Bland annat hörde Gunvald Bruce av sig till programmet och berättade att han hittat en sko i en trossbotten när han renoverat huset i Blackstad. 20-talet personer hörde av sig däribland Donald Öfverberg till Bengt af Klintberg som i sin utkomna bok "Folkminnen" har ett helt kapitel om skor i trossbottnar.
Donald Öfverberg i Ankarsrum hittade en sliten barnsko när brukskontoret revs efter Ankarsrums Bruk 1987. Hans historia finns med i ett kapitel i boken "Fornminnen" som författaren Bengt af Klintberg skrivit.Den slitna barnskon är 14 centimeter lång, fodrad och har tre snörhål. Skon är minst 100 år gammal och har troligen legat i trossbotten till mangårdsbyggnaden i brukskontoret i Ankarsrum.Underifrån på skon syns ingen skillnad om det är en vänster eller högersko. Vanligt var att man skiftade skon för att få jämn slitning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!