Bergakung blir Knutbypastor

När Folkoperan sätter upp "Den bergtagna" är bergakungen pastor och undertiteln "ett Knutbyfenomen". Trollen och vättarna har rensats bort. Den hedniska fanatismen är ersatt av den kristna.
- Din själ tillhör satan, dundrar bergakungen till den ångestridna Ingeborg.

Bergakung, pastor eller bara att väsen? Jon Nilsson gör den förföriske bergakungen och Mariann Fjeld Ingeborg. Foto: Fredrik Persson/Pressens Bild

Bergakung, pastor eller bara att väsen? Jon Nilsson gör den förföriske bergakungen och Mariann Fjeld Ingeborg. Foto: Fredrik Persson/Pressens Bild

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2005-07-27 00:25
Folkoperans och Jon Nilssons bergakung har inga Helge Fossmo-glasögon. Han bryter inte på norska. Han tituleras pastor en gång.
Men med diabolisk stämma utger han sig för att vara Herrens ställföreträdare på Jorden. På scenmattans kors står han stadigt. Han kan förföra och dupera. Han bor inte i Knutby, utan i berget, i en svensk 1800-talsstad eller möjligen bara i Ingeborgs fantasi.
Claes Fellbom, konstnärlig ledare på Folkoperan och regissör, vill inte låsa fast någon tolkning, allra minst en strängt realistisk, men berättar om hur inspirationen rann till när han läste "Den bergtagna" med Knutby i tankarna.
- Kungen är fanatisk. Och den rörelse han driver i berget är mycket egendomlig, alla är fanatiker som kämpar om makten.
- Bergadrottningen är i ledningen. Man kan ju räkna ut vem hon skulle likna i Knutbydramat, det var det som gjorde att det ramlade på plats, när jag läste om det var det glasklart vem som var vem.
I slutet av 1800-talet låg "Den bergtagna" "etta på Operans tio-i-topp" som Claes Fellbom uttrycker det. Ivar Hallströms nationalromantiska opera bjuder på storslagen musikdramatik. Wagner och Verdi med inslag av nordisk folkton. Unga Ingeborg ger efter för synd och lusta; hon straffas hårt.
Med tiden blev handling, moral och text hopplöst förlegade. Claes Fellbom var tvungen att ta hjälp av den tyska översättningen bara för att förstå det svenska originallibrettot.
Vättarna och trollen gick lätt att stryka. De hade ingen musikalisk täckning. Däremot är ramhandlingen kvar, även om librettot är så gott som nyskrivet.
- Det här är en gotisk historia, en skräckberättelse, det kan vi inte ta bort. Ur den aspekten har den inget med Knutbyförsamlingen att göra. Knutby har inget hemlighetsfullt över sig, deras församling har inte ens med religiös mystik att göra.
Allra mest handlar uppsättningen om Ingeborg (Mariann Fjeld), en ung vilsen människa som för att fly en dominant mor istället kastar sig in i en annan underkastelse, in i sexuell förnedring. Hon blir till och med en brottsling, åtminstone i sitt inre.
Vad avgör om en människa går under av förtryck, om hon själv blir förtryckare eller överlevare? Det är frågor som intresserar Claes Fellbom på djupet.
Nedtvingad på knä, med en bergakung som dundrar att hennes själ tillhör Satan, hittar hans Ingeborg till slut en kärna av trots.
- Även hos den svagaste finns en kraft som är stark nog att besegra den tyranniserande kraften som kungen besitter. Varje människa äger oanade resurser, det blir omständigheterna som avgör om de ska komma till användning.Fotnot. "Den bergtagna" spelas på Confidencen, Ulriksdal utanför Stockholm, den 28 juli till och med 21 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!