Blodig hämnd återinviger Folkteatern i Göteborg

En blodig hämndhistoria. Men också berättelsen om den moderna rättsstatens tillblivelse. Nu är det premiärdags för Lars Noréns version av Aiskylos tragedi "Orestien". Samtidigt öppnar portarna för nya, ombyggda Folkteatern i Göteborg.

Ond bråd död och blodiga uppgörelser förekommer flitigt i Lars Noréns föreställning "Orestien" på Folkteatern i Göteborg. Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix

Ond bråd död och blodiga uppgörelser förekommer flitigt i Lars Noréns föreställning "Orestien" på Folkteatern i Göteborg. Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Kultur och Nöje2010-03-11 00:00
I ett års tid har Folkteatern i Göteborg hållit stängt för omfattande ombyggnad av både foajé och scener. Något som har blivit en nystart till både form och innehåll, eftersom teatern under samma period även har fått teatergiganten Lars Norén på plats som ny, konstnärlig ledare.Förväntningarna är förstås skyhöga och Folkteatern låter inviga de uppfräschade lokalerna med två premiärer, Lars Noréns egen bearbetning av trilogin "Orestien" och den nyskrivna barnteatern "Ifigenia och H". Båda är sprungna ur samma grekiska myt, den om Atriderna och kriget i Troja, där grundhistorien kort går att sammanfatta med ord som hämnd och död.I "Orestien" är det unge Orestes som hämnas fadern Agamemnons död genom att mörda sin mor, som i sin tur dödat sin make för att han har låtit offra deras dotter, Ifigenia.- Det handlar om hederskulturer, hedersmord och blodshämnd. Om vad som händer med människor i krig. Det är samma situation för människor nu som då, i Bosnien, Afghanistan och Irak, säger Lars Norén.Föreställningen spelas på Folkteaterns nya stora scen, "Röda scenen", som är ett flexibelt rum med flyttbara gradänger till skillnad från den tidigare fasta uppdelningen av scen och salong. I Noréns tappning är rummet format så att publiken sitter på båda sidor om scengolvet.- Det är vår version av den ursprungliga amfiteatern i Aten, där man spelade inför 12 000 människor, säger Lars Norén.Även rent språkligt förflyttar vi oss bakåt i tiden. Lars Norén medger att det kan ta ett tag för publiken att vänja sig vid skådespelarnas replikskifte.- Språket är mer än ålderdomligt. Det är arkaiskt, säger han.Det som har fått stryka på foten i förhållande till originalmanus är sådant som långa uppräkningar av den tidens gudar. Kvinnorollen Elektra, Orestes syster och sammansvurna, har däremot fått en mer framträdande plats.- I min version blir hon en modern kvinna, år 2010, säger Lars Norén.Också i trilogins tredje del, där Orestes ställs inför rätta, kommer samtiden in.- Det är en skiss till den första demokratin, ett litet frö från Aischylos, säger Lars Norén.Berättar om krigI barnföreställningen "Ifigenia och H" är tongångarna något muntrare. Även om den också är en berättelse om krig, i grund och botten.Upphovsmännen Hasse Carlsson och Lars-Eric Brossner har tagit sig stora friheter för att kunna berätta den brutala historien om Ifigenia och hennes far Agamemnon.- Det går inte riktigt att berätta för femåringar om en förälder som är beredd att offra sitt barn. Vi har ändrat så att Agamemnon ångrar sig och skonar dottern, säger Lars-Eric Brossner.Samtidigt ville de inte väja för de traumatiserande upplevelser som krig ändå för med sig.- Tio procent av Sveriges befolkning har varit utsatta för krigets påfrestningar. Det handlar om att hantera ett sådant faktum, säger Lars-Eric Brossner.Fotnot: Båda föreställningarna har premiär den 13 mars på Folkteatern i Göteborg. I rollerna syns bland andra Niklas Hjulström, Sanna Hultman, Kim Lantz och Erik Ståhlberg.
Orestien:
Grekisk trilogi skriven av Aiskylos på 400-talet före Kristus. Består av de tre tragedierna "Agamemnon", "Gravoffret" och "Eumeniderna". Berättelsen är hämtad från den grekiska myten om Atriderna. I korta drag handlar den om hur Agamemnon kommer hem från kriget i Troja, men har under resans gång tvingats offra dottern Ifigenia och blir därför mördad av sin hämndlystna hustru Klytaimnestra. Agamemnons son Orestes hämnas i sin tur mordet på sin far genom att tillsammans med systern Elektra döda modern. Orestes jagas sedan av hämndgudinnorna, erinyerna, men ställs till slut inför en domstol sammankallad av Athena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!