Bojunga hyllar Sverige och den brittiska litteraturen
Foto: ANNETTE FRIBERG/SCANPIX Mässgeneralen Anna Falck, brittiske generalkonsuln Anthony Cary och Astrid Lindgren-pristagaren Lygia Bojunga invigde bokmässan i Göteborg i torsdags.
Foto:
? Jag blev förälskad i Sverige för många år sedan. Vid mitt besök här i våras kände jag att min kärleksaffär med det här landet skulle få en fortsättning.
Den brittiske ambassadören Anthony Cary valde att citera Oscar Wilde när han skulle beskriva 20-årsjubilerande Göteborgs bokmässa.
? Han sa att 20 år av romantik gör en kvinna till en ruin, 20 års äktenskap gör henne till ett offentligt monument. Bokmässan i Göteborg har lyckats med både och, den är fortfarande förförande för de rastlösa och ett väletablerat offentligt monument.
Redan på torsdagsmorgonen myllrar bokfolket runt i mässhallarna som strävsamma men något förvirrade myror. Årets mässa har ovanligt många välkända utländska författare som gäster ? det brittiska temat borgar för det, vi läser mycket brittiskt i Sverige.
Även brasilianska Lygia Bojunga berättar hur viktig den brittiska litteraturen varit för henne.
? Ända sedan barndomen har den spelat en vital roll för mig, författare som Milne, Stevenson, systrarna Brontë, Huxley, Green och många fler som skänkt mig och oss alla sådana mäktiga berättelser.
Vid sidan av populära berättare som Margret Drabble, Joanna Trollope och Minette Walters finns här också en lång rad samhällskritiska, krigskritiska och, framför allt, USA-kritiska skribenter. Veteranen Gore Vidal får sällskap av yngre förmågan Eric Schlosser (båda amerikaner) och legendariska krigsreportern Phillip Knihgtley delar med sig av sina erfarenheter till nya generationer.
Det 40-tal brittiska författare som gästar Göteborg i år är den största samling som presenterats utanför Storbritannien, berättar Anthony Cary.
? Det är en stor ära för oss att få vara här, detta är en av de viktigaste bokmässorna som finns.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!