Borgerliga vill ha bort bibliotekslagen
Den borgerliga alliansen vill avskaffa bibliotekslagen och öppna upp för andra driftsformer av biblioteken. Men Svensk Biblioteksförening tror att en sådan avveckling kan hota bibliotekens existens.
Det säger Kent Olsson, moderaternas talesman i kulturfrågor. Bibliotekslagen kom 1996 och innebär att alla medborgare ska ha tillgång till ett folkbibliotek. Varje kommun ska ha ett, och det ska vara avgiftsfritt att låna litteratur.
Och den borgerliga alliansen är överens - lagen bör avskaffas för att ge möjlighet till nya idéer och till utveckling. Bibliotekslagen i sig hindrar inte entreprenad men Kent Olsson menar att lagen gör det onödigt krångligt att förnya driftsformerna.
Samtidigt, om lagen avskaffas så tror han ändå att de flesta biblioteken kommer att fortsätta drivas som de gör i dag. Och han är övertygad om att utlåningen skulle fortsätta att vara avgiftsfri, trots att detta inte längre skulle regleras av en lag.
Svensk Biblioteksförening verkar för bibliotekens intressen och ser till att den svenska bibliotekslagen tillämpas och utvecklas. Niclas Linberg, generalsekreterare vid föreningen, håller inte med Kent Olsson.
Han tycker att tankarna om att avskaffa lagen är en "trist utveckling som inte har verklighetsförankring hos väljarna." Svensk Biblioteksförening lät i våras göra en temoundersökning om vad väljarna tycker. Frågan löd: "Enligt gällande bibliotekslag ska det i alla svenska kommuner finnas ett folkbibliotek med fria boklån. Tycker du att det är viktigt att det finns en sådan bibliotekslag?" Nio av tio av väljarna svarade ja.
Niclas Linberg är orolig över biblioteken kan komma att minska i antal, att de fria boklånen kommer att försvinna, och även att biblioteken ska få lägre status.
- När bibliotekslagen kom så uppfattades det som en rejäl statushöjning, från att ha varit en litterär trevlighet så blev man någon slags samhällig nödvändighet. Om lagen försvinner så kan statusen falla igen, vilket är i otakt med tiden. För aldrig någonsin har biblioteken används så mycket av den lärande och studerande befolkningen som de gör just nu. I stället för att ta bort bibliotekslagen borde lagen skärpas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!