Casimirsborg arrangerar bronsåldersveckor

Gå i en stenlabyrint, klä ut dig till bronsåldersmänniska och få en guidad tur bland fornlämningar och hällristningar. Det var några av aktiviteterna som ägde rum i går på öppningsdagen av Casimirsborgs bronsålderscentrum.

En av hällristningarna var ett stort skepp. Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

En av hällristningarna var ett stort skepp. Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Kultur och Nöje2012-06-26 00:00

Ute på en våt äng står Björn Becker och visar upp hällristningar för några besökare. De hällristningar som finns här i Casimirsborg är över 3 000 år gamla. Eftersom ristningarna är så gamla är de svåra att upptäcka.

- För att lokalisera hällristningar kan man dra med ett släpljus, säger Björn samtidigt som han demonstrerar genom att dra med en ljusstråle över ristningarna.

Björn visar också skålgropar som människor på bronsåldern gjort i ett stort stenblock. Det finns teorier om att skapandet av skålgropar var bronsålderns motsvarighet till meditation.

Förutom rundvandringar finns det flera aktiviteter särskilt anpassade för barn. Bland annat en hinderbana, filmvisning med Fred Flinta och ett bord där barnen kan rita sina egna hällristningar.

- Det var inte tänkt att vi skulle åka hit från början men på vägen såg vi att det här var öppet. Det stod att det skulle vara aktiviteter för barn och det lockade oss hit, säger Anders Nordström.

Anders kommer tillsammans med sin familj från Stockholm, men är på besök hos hans föräldrar i deras sommarstuga utanför Loftahammar.

- När det är dåligt väder passar det bra att göra lite utflykter, säger Anders.

Satsningen på bronsåldersveckor är ett resultat av ett projekt som Casimirsborg har haft tillsammans med bland annat Linnéuniversitet, Västerviks kultur- och fritidsnämnd, Västerviks museum och Kalmar länsmuseum.

- Det är första gången som vi arrangerar bronsåldersveckorna. Det är som ett test för att se vad som är populärt eller inte, säger Björn.

Det finns liknande anläggningar i Norden berättar Björn. Exempelvis finns det en i Roskilde som Casimirsborg har kopierat mycket av upplägget från. Nästa år satsar de på att starta några bronsåldersvetenskapliga projekt som kommer gå ut på att väva tyger, laga mat och bygga en båt på samma sätt som människorna gjorde för flera tusen år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!