Dags för årets bokfest

I dag, onsdagen den 25 februari, går startskottet för årets bokrea – en tradition med anor från 1920-talet.

Tips. Fem bibliotekarier tipsar om favoriter på rean. Bakifrån: Päivi Rantala, Andreas Steiner, Julia Lindqvist, Dag Jonasson och Elisabeth Axelsson.

Tips. Fem bibliotekarier tipsar om favoriter på rean. Bakifrån: Päivi Rantala, Andreas Steiner, Julia Lindqvist, Dag Jonasson och Elisabeth Axelsson.

Foto: Lotta Gometz

Kultur och Nöje2015-02-25 07:00

Bokrean

Man kanske skulle kunna tro att detta prisjippo spelat ut sin roll i en tid när man kan handla billigt på nätet och på stormarknaderna året om.

Men faktum är att bokrean fortfarande är viktig för många bokhandlare.

– Framför allt är den viktig ur en historisk aspekt. Den är ju en långlivad tradition och en "happening", säger Frederic Wall på Erik Hultgrens bokhandel.

– Ur försäljningssynpunkt är den vår tredje viktigaste period. Julhandeln kommer först, sedan sommarförsäljningen och därefter kommer bokrean.

Intresset för rean har varierat en hel del genom åren. Efter den senaste nedgången i mitten av förra decenniet har intresset ökat igen.

– Ett tag tryckte förlagen upp specialupplagor i kartonnage, enkom för rean. De var av ganska dålig kvalitet. Och flertalet titlar återkom från år till år. Det gav bokrean ett dåligt rykte som höll i sig ganska länge.

– Men de där specialupplagorna i kartonnage har man övergivit. På senare år har förlagen återgått till att även leta upp guldkorn i sina lager och gömmor till rean, som komplement till specialupplagorna, och det är nog bland annat detta som gjort att intresset har ökat igen, säger Frederic Wall.

Enligt uppgifter från Svenska bokhandlareföreningen står rean för cirka fem procent av förlagens totala försäljning per år och cirka fyra procent av bokhandelns försäljning.

Den fysiska bokhandeln står för cirka hälften av den totala försäljningen under rean.

Till skillnad från all annan litteratur ökade försäljningen av barn- och ungdomsböcker under 2014 (totalt sett minskade bokförsäljningen under förra året). Många kopplar samman ökningen, på hela 11,5 procent, med den senaste Pisa-undersökningen som visar att svenska barns läsförståelse sjunker. Detta har förlagsbranschen tagit fasta på. Enligt Svenska bokhandlareföreningen har man för årets rea satsat på ett extra stort utbud av barn- och ungdomsböcker.

Bokbranschens bokrea har som nämnts funnits sedan slutet av 1920-talet. Syftet med bokrean var från början att ge förlagen möjlighet att sälja ut sina restupplagor. Numera trycks de flesta titlarna i särskilda specialupplagor just för rean. Det finns också en stor bredd i titlarna som erbjuds. Man kan hitta både gamla och faktiskt relativt nya böcker på rean.

En av de färskaste titlarna i år torde vara Kristina Sandbergs "Liv till varje pris" (från augusti 2014) – en bok hon belönades med Augustpriset för i december förra året. Boken ingår i trilogin som handlar om hemmafrun Maj.

Åter till Erik Hultgrens bokhandel i Västervik.

Vilka böcker brukar det vara mest sug efter hos er på rean?

– Det är inte helt lätt att svara på. Men kokböcker är alltid populärt. Inom faktagenren är historieböcker och påkostade biografier populära. Detta är böcker som har ett relativt högt ordinariepris när de kommer som nya. När man kan köpa dem för mindre än halva priset på rean blir det intressant såklart.

Antal titlar på bokrean 2015

Totalt: 3717

Svensk skönlitteratur: 255

Utländsk skönlitteratur i översättning till svenska: 291

Deckare och thrillers: 466

Barn och ungdomsböcker – skönlitteratur: 675

Barn och ungdomsböcker – facklitteratur: 107

Kokböcker: 236

Källa: Bokrondellen

(databas som förser bokhandeln med förlagens bokutbud, priser och lager)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!