De vilda blommornas dag i Tjust

För femte året i rad har De vilda Blommornas Dag arrangerats i Norden med mer än 200 blomstervandringar i Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark inklusive Färöarna och Grönland.

Naturstudier. Rune Oppgården, till höger, visar Gunnel och Hans-Åke Christiansson en ståtlig flenört. Foto: Bo Lewander

Naturstudier. Rune Oppgården, till höger, visar Gunnel och Hans-Åke Christiansson en ståtlig flenört. Foto: Bo Lewander

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2006-06-20 00:25
Svenska Botaniska Föreningen organiserar i samarbete med sina lokalföreningar blomstervandringar. I Tjust tillsammans med Naturskyddsföreningen i Tjust med två vandringar. I Gladhammar i trakten av Lunds by guidades 18 deltagare av Gunvald Bruce och Roger Karlsson och i Gamleby ledde Rune Oppgården 11 deltagare.

Syftet är att få oss vanliga männinskor att känna glädjen av naturens mångfald och visa den skatt av vilda växter vi fortfarande äger. Ändrade former för jord- och skogsbruk, igenväxande ängs- och hagmarker pga. minskat bete förändrar ständigt floran.
Inslag av främmande arter är påtaglig inte minst på Lucernaön, där flera björnbärsarter etablerats från kontinenten med virkesimporten. Detta kan läsas i senaste numret av Svensk Botanisk Tidskrift. Roger Karlsson har deltagit i inventeringen på ön.

Vid blomstervandringen utanför Gamleby fann Rune Oppgården en annan främling i floran Välsk krassing vid kanten av en körväg. Deltagarna i Gamleby fick även se orkidéerna Jungfru Marie Nycklar och Grönvit nattviol. I den hävdade kullen vid Ullevi identifierades många ärtväxter, skillnaden mellan duvvicker och sparvvicker, liten sommarvicker, gulvial och trådklöver. Vackert blommade ängs- och korskovaller, backnejlika och jungfrulin i tre färgvarianter-vit-röd-blå.
Högst var flenört och ängshaverrot och lägst var krypnarv, knytling och vitknavel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!