De vilda blommornas dag i Tjust
För femte året i rad har De vilda Blommornas Dag arrangerats i Norden med mer än 200 blomstervandringar i Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark inklusive Färöarna och Grönland.
Naturstudier. Rune Oppgården, till höger, visar Gunnel och Hans-Åke Christiansson en ståtlig flenört. Foto: Bo Lewander
Foto: Fotograf saknas!
Syftet är att få oss vanliga männinskor att känna glädjen av naturens mångfald och visa den skatt av vilda växter vi fortfarande äger. Ändrade former för jord- och skogsbruk, igenväxande ängs- och hagmarker pga. minskat bete förändrar ständigt floran.
Inslag av främmande arter är påtaglig inte minst på Lucernaön, där flera björnbärsarter etablerats från kontinenten med virkesimporten. Detta kan läsas i senaste numret av Svensk Botanisk Tidskrift. Roger Karlsson har deltagit i inventeringen på ön.
Vid blomstervandringen utanför Gamleby fann Rune Oppgården en annan främling i floran Välsk krassing vid kanten av en körväg. Deltagarna i Gamleby fick även se orkidéerna Jungfru Marie Nycklar och Grönvit nattviol. I den hävdade kullen vid Ullevi identifierades många ärtväxter, skillnaden mellan duvvicker och sparvvicker, liten sommarvicker, gulvial och trådklöver. Vackert blommade ängs- och korskovaller, backnejlika och jungfrulin i tre färgvarianter-vit-röd-blå.
Högst var flenört och ängshaverrot och lägst var krypnarv, knytling och vitknavel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!