Deckarduon som inte skyr verkligheten
Deras första thriller började med en inblick i en pedofils huvud. Den här gången har författarduon Börge Hellström och Anders Roslund givit sig in i en annan skrämmande värld. "Box 21" handlar om trafficking och utnyttjade unga kvinnor.
Hyllad duo. Författarduon Börge Hellström och Anders Roslund har hyllats av kritikerna för sina kriminalromaner. Minst fem böcker är planerade, hittills har två givits ut.Foto: Pontus Lundahl/Pressens Bild
Foto: Fotograf saknas!
- Många säger att vi ger en mörk bild av världen. Men verkligheten är otäck, även om inte hela världen ser ut som i våra böcker, säger Börge Hellström.
För även om "Box 21" är en kriminalroman så skriver han och Anders Roslund om något som är verklighet för tusentals kvinnor i Europa. Ungefär hälften är fiktion, resten har de hämtat från polisutredningar, samtal med prostituerade och egna erfarenheter.
Anders Roslund har arbetat som journalist på Sveriges Television i många år och flera gånger återkommit till frågor som kriminalvård. Börge Hellström är en av grundarna till Kris, Kriminellas Revansch i Samhället. Även om han för många år sedan lämnade den kriminella världen har han många egna erfarenheter att använda sig av.
I "Box 21" är det två lettiska kvinnor som hålls fångna hos en hallick i Stockholm. Trots att boken inte innehåller många detaljerade våldsbeskrivningar - polisen Ewert Grens använder till exempel aldrig vapen eller våld - ger den en tydlig bild av hur otäck kvinnornas värld är. En flicka tvingas - hela tiden leende - att slicka upp en mans spottloska från golvet.
Verklighetens berättelser var betydligt grövre, berättar Anders Roslund.
- Allt flickorna blir utsatta för, deras känslor, skammen, hot om våld och annat bygger på research. Men vi har sållat bort det värsta. En spottloska på golvet är tyvärr bara en symbol för allt som de här kvinnorna utsätts för.
Han är kritisk mot politikernas och domstolsväsendets sätt att hantera traffickingfrågor och berättar om frustrerade poliser som upplever att verkligheten hela tiden tvättas. Om en kvinna i polisförhör själv beskriver hur hon tvingas suga av en kund blir det i domstolsprotokollet "ett oralt samlag".
Varje år hamnar omkring 1 000 kvinnor i samma situation som de två lettiskorna i boken, berättar han. Det är betydligt fler än innan Baltländerna gick med i EU, men färre än i länder utan sexköpslagstiftning. I exempelvis Spanien är siffran 70 000 flickor.
- Tjejernas förhållningssätt är annorlunda i verkligheten. I vår bok hatar de sin hallick. Tyvärr är det sällan så i verkligheten, de talar ofta om mannen som utnyttjar dem som sin pojkvän, säger Anders Roslund.
Börge Hellström och Anders Roslund träffades när Anders Roslund gjorde en film om Kris och kriminalvården. Att det sedan blev en serie kriminalromaner av vänskapen beror till stor del på deras många gemensamma beröringspunkter och lusten att berätta.
- Vi har jäkligt kul när vi jobbar ihop, och vi skapar något vi inte hade kunnat göra själva, säger Börge Roslund.
- Vi pratar om allt vi skriver om och eftersom vi ofta utgår från det vi har upplevt lär vi oss hela tiden om oss själva. Det blir som terapisamtal.
Nu har de sagt upp sig från sina respektive jobb, inom ungdomsvården och på SVT. Fem böcker med samma huvudperson är planerade, idéer finns till åtta-tio böcker. Hittills har kriminalkommissarie Grens inte varit bokens självklara mitt, även om pusselbitarna till hans inre blir fler och fler.
- Det är fullt medvetet att han spelar en lite mindre roll. Han löser långt ifrån alla brott, han följer den gängse utredningsstatistiken, säger Börge Hellström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!